TSMC ökar leveranstiderna för kretsar på 7 nanometer trefaldigt – kan påverka AMD

Högre efterfrågan än väntat tvingar TSMC att utöka ledtiderna för leveranser från två månader till nästan ett halvår, något som kan komma att påverka bland annat AMD-processorer.

Mycket av utvecklingen inom elektronikvärlden drivs på av möjligheten att bygga mindre kretsar med fler transistorer. När större kontraktstillverkare som TSMC och Samsung omkring vartannat år får färdigt en helt ny tillverkningsteknik är det en stor händelse, då det normalt innebär en dubblering i transistortäthet.

Den senaste tekniken kallas 7 nanometer och beroende på tillverkare klev den in som efterträdare till 16 eller 14 nanometer. Den har under året börjat användas på bred front och det i större volymer än väntat, något som gör att TSMC nu ökar ledtiderna för kunder att få sina kretsar – rejält.

Enligt källor till branschtidningen Digitimes har TSMC utökat ledtiderna från tidigare två månader till nästan ett halvår, det vill säga en tredubbling mot tidigare. Som skäl anges just hög efterfrågan och TSMC väntas svara genom ökade anslag för att bygga ut kapaciteten, vilket dock inte löser situationen i närtid.

Bland kunderna som nyttjar tillverkningstekniken märks ett antal stora tillverkare av smarta telefoner, som giganterna Apple och Huawei. Sedan AMD gick från Globalfoundries är även de storkund hos TSMC, som har hand om tillverkning av både processorerna i Ryzen 3000-serien och Radeon-familjens grafikkretsar. AMD planerar även tillverka 2020 års utbud på TSMC:s uppdaterade teknik 7nm+.

Vid tidigare kapacitetsproblem hos TSMC har bolaget prioriterat sina storkunder, medan mindre fått stå tillbaka. Huruvida så är fallet den här gången framgår inte.

Läs mer om TSMC:s senaste teknikskifte: