Windows Core OS avslöjas i dokumentation

Microsoft har ännu inte officiellt avtäckt den kommande modulära plattformen Windows Core OS. Nu avslöjas detaljer om systemet i företagets supportdokumentation.

Under nära 20 års tid har Microsofts operativsystem i Windows-familjen spridit sig till allt fler produkttyper. Systemet bredde ut sig till ursprungliga Xbox som använde en speciell variant av Windows 2000 i botten, och senare även Windows Mobile som använde en Windows CE-baserad kodbas.

De olika produktkategorierna har dock använt versioner av Windows som skiljer sig åt väsentligt sett till kodbasen. Microsoft gjorde en första ansats mot att standardisera plattformarna med Windows 10 som ligger till grund för såväl skrivbordssystemet som spelkonsolerna i Xbox One-familjen, samt det nu pensionerade Windows 10 Mobile.

Microsoft_Centaurus.jpg

Microsofts "Centaurus"-hybrider sägs vara de första produkterna med Windows Core OS-baserad mjukvara.

Även om dessa produkter bygger på en gemensam kodbas kräver deras respektive versioner av Windows 10 fortfarande signifikanta anpassningar från Microsofts håll. Det har sedan en tid tillbaks ryktats om att Microsoft arbetar på en modulär lösning för Windows vid namn Core OS. Denna har dock ännu inte officiellt bekräftats av företaget.

I ett supportdokument för version 1903 av Windows 10 avslöjar dock Microsoft själva det kommande modulära systemet. Dokumentet beskriver ett antal nyckelkomponenter i Windows Core OS. Dessa innefattar bland annat "wcmp" som ska ansvara för komponering av användargränssnitt (eng. shell). Komponenten "wPId" anges vara Core OS-kärnan medan "wsId" är systemets sessionshanterare.

WindowsLite.jpg

Ovan är en illustratörs konceptdesign för hur Windows Lite-gränssnittet kan komma att se ut.

Syftet med Windows Core OS uppges vara att Microsoft ska få möjlighet att skala Windows till alla tänkbara produkter i företagets utbud. Med de grundläggande komponenterna i Core OS ska Microsoft kunna lägga till enbart de nödvändiga komponenterna för tilltänkt produkttyp. En dator skulle exempelvis använda andra komponenter än en smart klocka, spelkonsol eller VR-headset.

Tidigare rapporter anger att den första tillämpningen av Windows Core OS blir i Microsofts kommande hybriddatorer Centaurus och Pegasus. De båda enheterna ska använda en lättviktig version av Windows 10 som kallas Windows Lite. Enligt rapporter kan detta vara det första exemplet på ett Core OS-baserat operativsystem. Windows Lite sägs också använda en ny gränssnittsdesign.

Microsoft avtäcker nya Windows-fokuserade produkter under en tillställning i New York den 2 oktober 2019, där Centaurus och Pegasus väntas avtäckas.

Läs mer om Microsoft Windows:

Erbjudande: SweClockers Wireframe No. 1 & Turbo Power

Två stilsäkra t-shirtar i begränsad upplaga. Nu i paket med rabatterat pris! Endast förbokning.

Köp här!