Microsoft använder AMD-processorer för Surface Laptop 3

Den 2 oktober håller Microsoft evenemang för en ny generation Surface-enheter. Nu framgår att bolaget förbereder en ny bärbar dator, som blir först ut med processor från AMD.

När Microsoft först introducerade en dator enligt konceptet Surface var det en duo dockningsbara "surfplattor", något som senare utökades till Surface Book som med ett avtagbart tangentbord påminde mer om en traditionell bärbar. Dessa följdes senare upp av färggranna Surface Laptop utan hybridfunktion.

Gemensamt oavsett segment och form har de flesta modellerna utrustats med processorer från Intel. Sedan ett par år tillbaka har uppgifterna duggat tätt om att Microsoft tittar på alternativa processorer för Surface, då från AMD men även Qualcomm för användning i Windows on ARM-system.

Nu rapporterar tyska Winfuture om att en ny Surface Laptop 3 listas i databaser hos ett flertal europeiska återförsäljare. Förutom att bekräfta modellen och att den kliver upp i storlek till 15 tum – upp från 13,5 tum för Surface Laptop 2 – framgår att den bestyckas med AMD-processor.

AMD-Picasso-3.jpg

Vilken eller vilka processorer det handlar om framgår inte, men det finns egentligen ett huvudspår. Det är Ryzen Mobile 3000-serien i processorfamiljen "Picasso", där processorerna är bestyckade med upp till fyra kärnor Zen+, integrerad Vega-grafik och tillverkas på 12 nanometer.

Då det handlar om en 15-tummare är det möjligt att Microsoft väljer att använda AMD:s högre presterande processorer Ryzen 5 3550H och 7 3750H. Det som skiljer dessa från Ryzen 5 3500U och 7 3700U är det högre TDP-värdet på 35 W, vilket möjliggör för duon att kliva upp i högre klockfrekvenser än sina 15 W-syskon vars specifikationer i övrigt är identiska.

AMD-Picasso-4.jpg

Ett annat alternativ som inte kan avfärdas helt är Bristol Ridge, som bygger på arkitekturen Excavator – fjärde generationens Bulldozer. Processorfamiljen fick nytt liv i början av året med två extra strömsnåla modeller på 6 W TDP, vilka framförallt är avsedda datorer enligt Googles koncept Chromebook med Chrome OS.

Valet av Bristol Ridge skulle kunna kombineras med Windows Lite, en avskalad version av Windows 10 vars syfte är just att ta upp kampen mot Chromebook som blivit en storsäljare globalt. I sådana fall skulle Surface Laptop 3 bli ett mer prisvärt alternativ och inte en regelrätt efterträdare till Surface Laptop 2.

Microsoft håller ett dedikerat Surface-evenemang den 2 oktober, där såväl Surface Laptop 3 som en helt ny formfaktor med dubbla skärmar väntas se dagens ljus.

Läs mer om Microsoft Surface och Windows Lite: