Asrock släpper Radeon RX 5700 XT Taichi X fabriksöverklockat till 2 040 MHz

Asrock fortsätter satsa på grafikkortsmarknaden, och släpper nu serien Taichi X. Bland paradnumren märks en väl tilltagen kylare, sex videoutgångar samt hög fabriksöverklockning.

Den taiwanesiska tillverkaren Asrock har tidigare fokuserat främst på moderkort och färdiga datorlösningar. Under 2018 var det dock dags att bredda portföljen, där bolagets Phantom Gaming-modeller lanserades exklusivt för AMD:s Radeon RX 500-serie. Sedermera var bolaget en av de första att lansera tredjepartsmodeller för Navi-familjen.

Först ut var modellserien Challenger för Radeon RX 5700 och 5700 XT, vilken positionerades nära referensmodellerna prismässigt. Nu har bolaget slutligen avtäckt en mer påkostad modell – Radeon RX 5700 XT Taichi X. Här märks en väl tilltagen kylare samt en fabriksöverklockning utöver det vanliga.

Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G bakplåt.png
Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G front.png
Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G isometrisk.png
Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G utgångar.png

Jämfört med Challenger-seriens avskalade utseende får Taichi-serien ett mer utsvävat dito, med RGB-belyst mittenfläkt och ett kylarhölje i både svart och en lätt gyllene kulör. Täckplåten i metall följer samma tema och utsmyckas med kugghjul.

Mittenfläkten mäter in på 80 mm i diameter, medan de två yttre fläktarna landar på 90 mm. Samtliga kommer med semi-passiv drift. Även kylflänsen är väl tilltagen, vilket får modellen att ta upp 2,5 expansionsplatser i chassit. För att motverka deformationer finns en metallram monterad mellan kylfläns och kretskort.

Vidare får sig strömförsörjningen en uppgradering, med två 8-pinskontakter och 10+1 faser för spänningsregleringen till grafikkrets respektive minnen. Med utökad strömförsörjning passar Asrock på att pressa upp grafikkretsens frekvenser, till 2 040 MHz och 1 885 MHz i turbo- respektive basfrekvens.

Detta kan jämföras med AMD:s referensmodell som klockar in på mer beskedliga 1 905 och 1 605 MHz. Grafikminnet stannar kvar på 8 GB GDDR6, och även minneshastigheten håller sig till referensutförandets 14 000 MHz.

Slutligen återfinns en gedigen skara videoutgångar i form av fyra Displayport och två HDMI 2.0. Nämnvärt är även att grafikkortet kommer med två BIOS, som användare kan skifta mellan med en switch på kretskortet.

Pris och lanseringsdatum är ännu inte känt. Asrock har tidigare haft en begränsad närvaro på den svenska marknaden, men bolagets moderkort har vid flera tillfällen varit vanliga på butikshyllorna.

Läs mer om Navi-familjen:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!