Steams rekommendationer användaranpassas vidare efter sjunkande försäljning

Steam-butikens utbud är så stort att det genomsnittliga spelet säljer upp till 70 procent sämre än i fjol. Nu justerar Valve rekommendationerna mot att fokusera på spelarens smak.

Mängden tillgängliga titlar i Valves digitala spelbutik Steam är enorm och växer konstant. För små utvecklare som vill nå en publik hänger mycket på att upptäckas av tillräckligt många innan speltitlarna försvinner från butikens framsida. En metod för upptäckt är Steams system för rekommendationer, något som nu justeras för att vara mindre fokuserat på stortitlar.

Före dessa justeringar har Steam rekommenderat speltitlar som matchat spelarens tidigare preferenser, men urvalet har gjorts av de stora titlarna från stora utgivare eller spelserier. Detta har enligt flera spelutvecklare lett till att små speltitlar sällan får någon uppmärksamhet efter introduktionens inledande strålkastarljus.

När kunder tidigare letade efter spel genom att bläddra i rekommendationsflödet längst ner på startsidan eller sektionen" Mer" som detta såg de inte så många olika spel som vi hade önskat. Dessutom har vi fått mycket feedback om att "Rekommenderas för dig" upplevdes för fokuserat på enbart de mest populära spelen, och att det inte kändes särskilt personligt anpassat. Vi ville ta reda på hur vi borde agera utifrån denna feedback, så vi började att leta efter buggar och bestämde oss för att genomföra ett experiment.

En utvecklare vid namn Mike Rose konkretiserade detta i en undersökning där han sammanfattade den genomsnittliga försäljningen för små titlar. Urvalet byggde på titlar som hade fler än tio användarrecensioner och sållade bort de fem procent bäst och sämst säljande titlarna i butiken. Analysen baserades dels på egen erfarenhet av att sälja i butiken och försäljningsuppgifter från Steam.

Analysen landar i att medianvärdet för spelens försäljning var 70 procent sämre i år jämfört med samma månad under 2018. Det allmänna medianvärdet för försäljningen av ett spel bedöms sjunkit med 47 procent. Steam har inte svarat på Mike Roses analys, men justeringen av rekommendationssystemet är sannolikt ett svar på den allmänt försämrade försäljningen hos Steam-titlar.

SteamExperiment.jpg

För att testa vilken effekt en justering av rekommendationerna kunde få etablerade Steam en experimentgrupp. Här blev den uppmätta effekten att experimentgruppen klickade på spel i rekommenderas-sektionen 15 procent mer än användare utanför gruppen. Antalet unika spel som besöktes gick upp med 75 procent och det genomsnittliga besöket för speltitlar gick upp med 48 procent.

Experimentet ledde också till fler köp och tillägg i användarnas önskelistor. Steam såg resultatet som så positivt att systemet rullades ut för samtliga användare och används nu för att driva nya rekommendationer.

Läs mer om Steam:

I butiken: SweClockers Wireframe No. 1

Ingen mindre än Simon "Laine" Laine står för designen av den första produkten i SweClockers nya kollektion Wireframe. Stilsäker t-shirt i begränsad upplaga. Endast förbokning!

Köp här!