Samsung Pay tappar magnetavläsning som betalalternativ i kortterminaler

Den särskiljande egenskapen med Samsung Pay är att den kan efterlikna magnetremsan i ett vanligt betalkort. Till följd av ett EU-direktiv försvinner det här stödet den 14 september.

I mars 2017 lanserades den mobila betaltjänsten Samsung Pay. Jämfört med existerande konkurrenter kom denna med en unik egenskap, som gjorde det möjligt för kompatibla Samsung-produkter att genomföra mobila betalningar även med kortterminaler som inte utrustats med NFC.

SamsungPay_klocka.jpeg

Detta byggde på något som kallas Magnetic Secure Transmission (MST). Tekniken bygger på att en magnetspole byggs in i telefonen och denna används för att efterlikna magnetremsan på ett vanligt betalkort. Då kortterminalen inte ser skillnad på MST och ett betalkort gjorde det Samsung Pay kompatibelt med den stora andel kortterminaler som under 2017 ännu inte utrustats med NFC-stöd.

Den 14 september är det dock slut med stöd för MST-betalningar för samtliga Samsung-ägare rapporterar Mobil. Anledningen till detta är ett EU-direktiv som ställer högre krav på autentisering av kunder vid betalningar. Direktivet blev en del av den svenska lagen om betaltjänster (2010:751) redan den 27 november 2017, men Samsung bedömer alltså först nu att MST-tekniken i Samsung Pay inte uppfyller de krav på säkerhet som ställs i EU-direktivet.

En sannolik förklaring till att Samsung väljer att avlägsna stöd för MST i Samsung Pay kan vara att utbredningen av NFC-stöd i kortterminaler är betydligt större än under 2017. När Samsung Pay lanserades hade cirka 10 procent av kortterminalerna stöd för NFC, vilket gjorde MST-tekniken nödvändig.

Nya tillskott i Samsungs produktportfölj som klockan Galaxy Watch Active lanserades utan stöd för MST, vilket antyder att planerna på att överge MST inte är nya.

Läs mer relaterade nyheter:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!

Tack för tipset Cenorida!