Steam får rejält omarbetad design

Designen för spelbiblioteket för Steam-klienten har använt mer eller mindre samma designspråk i 16 år. Nu förbereder Valve ett rejält ansiktslyft i en ny version av klienten.

När Valve lanserade den digitala spelbutiken Steam år 2003 kom den med en klientmjukvara som utöver butiken även listade användarens köpta spel. Steam-klienten har uppdaterats ett antal gånger under åren som följt, med storbildsläget Big Picture Mode som ett exempel på en större tillägg till upplevelsen.

En del av användarupplevelsen som inte sett några större förändringar är bibliotekssektionen där köpta spel listas. Utöver små stegvisa uppdateringar sett till det kosmetiska har bibliotekssektionen varit sig lik i många år, men nu meddelar Valve att nästa stora uppdatering ger en rejäl renovering av spelbiblioteket.

00_library_home-1440x1231.jpg
Steam_new_hem_stuvaom.jpg
Steam_new_spelsida_aktiviteter.jpg
Steam_new_spelsida_förstora.jpg
Steam_new_spelsida.jpg
Steam_new_hem_nyaspel.jpg

Den rådande designen bygger på en uppdelning där köpta spel listas i klientens vänstra del och information om spel listas i långa textstycken och listor till höger. I den nya klienten listas spelen fortfarande i gränssnittets vänstra del, men nu visar hemskärmen istället olika speltitlar som grafiska förhandsvisningar. Dessa delas in i olika sektioner som nya spelsläpp, nyligen spelade, titlar som vänner spelat, med mera.

De grafiska blocken för titlarna på hemskärmen kan flyttas runt eller avlägsnas, och om användaren klickar på ett av dessa block öppnas en meny som förhandsvisar information om titeln. Detta ska låta användaren snabbare granska spel utan att behöva gå vidare till deras respektive spelsidor.

Den som äger en diger mängd speltitlar får också större möjligheter till att organisera dessa. Detta kan göras dels i traditionella samlingar av speltitlar, dit användaren manuellt flyttar spel, men det kan också göras via något som kallas dynamiska samlingar. Dessa listor bygger på användardefinierade filter och de dynamiska samlingarna växer automatiskt i takt med att nya spel som matchar listans kriterier läggs till.

Steam_new_hem_samlingar.jpg
Steam_new_hem_samlade&#x27samlingar.jpg
Steam_new_hem_mersamlat.jpg
Steam_new_hem_dynamiskasamlingar.jpg
Steam_new_hem_samlingsnamn.jpg

Upplägget för spelsidorna har också stuvats om rejält. Istället för textstycken och listor kan utvecklare nu skräddarsy en grafisk profil för sina titlar, där design och upplägg förlitar sig mer på grafik än mängder av text. Om användaren skrollar ned på spelsidan visas ett aktivitetsflöde som befolkas av både utvecklarens och vänners aktiviteter relaterade till spelet.

Ytterligare nyheter relaterade till hemskärmen är att nya tillskott till biblioteket nu markeras med en etikett, vilket ska underlätta för användare där hundratals titlar gör nya spel svårare att leta upp. Det nya gränssnittet kommer också med en del visuella effekter, med 3D-animerade ikoner och skärpedjup (eng. depth of field) för vissa menyer. Den som inte vill ha visuell flärd kan stänga av dessa effekter.

Användare som är nyfikna på den nya versionen kan anmäla sig till betatestet som drar igång den 17 september. Valve meddelar inte när lanseringen av den skarpa versionen är tänkt att äga rum.

Läs mer om Steam-butiken:

Erbjudande: SweClockers Wireframe No. 1 & Turbo Power

Två stilsäkra t-shirtar i begränsad upplaga. Nu i paket med rabatterat pris! Endast förbokning.

Köp här!