USB 4 spikas – bandbredd på upp till 40 Gbps

Den nya USB 4-specifikationen får både ökad bandbredd och större möjligheter för anslutna enheter att dela på anslutningar, där de första produkterna väntas nå marknaden nästa år.

USB-standarden har varit något av en djungel sett till namngivning och funktionsutbud de senaste åren. Ett antal olika generationsnamn för USB 3-standarderna i kombination med det något diffusa förhållandet mellan USB Type-C och Thunderbolt 3 har gjort standarden något förvirrande även för den tekniskt intresserade.

USB Implementers Forum vill ändra på detta i och med nya standarden USB 4 som nu spikats i sin slutgiltiga form (PDF). USB 4 togs ursprungligen fram i ett samarbete mellan Intel och intresseorganisationen USB Promoter Group, och nu har alltså denna version spikats som den officiella versionen för nästa generations USB-standard.

Det har sedan tidigare avtäckts att bandbredden tar steget upp till 40 Gbps, något som kommer av att USB 4 bygger in Thunderbolt 3-protokollen i gränssnittet. Detta kan jämföras med föregående versioner där senaste standarden USB 3.2 Gen 2×2 ger bandbredd på 20 Gbps. Likt tidigare aviserat stöder USB 4 även laddning om 100 W kapacitet via USB-PD samt stöd för två anslutna skärmar vid 4K-upplösning och 60 Hz bilduppdatering.

USB4_1.jpg

Nyheterna handlar dock inte bara om ökad bandbredd. Med USB 3 kunde värdsystemet skicka data till anslutna enheter, men kommunikationen var enkelriktad. Med USB 4 kan anslutna enheter dela bandbredd med varandra över en USB-kabel, och enheterna kan kommunicera med värdsystemet via de olika protokollen som ingår i USB 3.2 och Thunderbolt 3.

USB 4 är fullt kompatibel med tidigare versioner av USB-standarden, vilket innefattar USB 3.1 (10 Gbps) och USB 3.2 (20 Gbps). Sett till stöd för Thunderbolt-versionerna stöds Thunderbolt 2 (10 Gbps) och Thunderbolt 3 (20 Gbps). Då USB 4 samlar samtliga protokoll med USB Type-C-gränssnittet undviks förvirringen som präglat tidigare versioner.

De första produkterna med USB 4-stöd väntas lanseras någon gång under år 2020.

Läs mer om USB-standarden:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!

Tack för tipset Söderbäck!