Intels Xe-grafikkort får fler detaljer i uppdatering till Linux

Grafikkort baserade på Intels arkitekturer i Xe-familjen medför inte bara prestanda, utan även nya funktioner i displayenheten för förbättrad prestanda.

Nya drivrutiner och tillägg i Linux-kärnan är en riklig källa till antydningar om vad som komma skall gällande nya processorer och grafikkort. Just tillägg till Linux ligger till grund för en ny rapport om funktioner i Intels kommande grafikarkitekturer i Xe-familjen. Funktionen i fråga gäller arkitekturernas display-enhet som ska låta grafikkretsen och processorn samarbeta mer effektivt.

Den Linux-fokuserade sajten Phoronix har grävt i nya versioner av Linux-kärnan och upptäckt referenser till beskrivningar av Intels kommande grafikarkitekturer som ingår i Xe-familjen. Koden i de nya tilläggen beskriver en nyhet i arkitekturernas eller displayenhet som ansvarar för att skicka ut de bilder grafikkretsen bearbetat. Bildenheten kommunicerar även med processorn om de bearbetade bilderna.

Intel-Core-Processor-Skylake-Block.jpg

Den nya funktionen i Xe-arkitekturerna beskrivs som en hårdvarufunktion vid namn Display State Buffer (DSB) som ska förbättra prestandan i specifika scenarion. Mer specifikt handlar det om att reducera tiden som går åt för att hämta bildinformation, samt en reducering av processorns arbetsinsats vid kommunikation med bildskärmen.

It helps to reduce loading time and CPU activity, thereby making the context switch faster.

DSB-enheten ska enligt rapporten endast aktiveras när grafikkretsens arbetsuppgifter kräver det, och resten av tiden ska den vara inaktiv. En sådan funktion kommer sannolikt få extra stor betydelse när den används i den integrerade grafiken hos bärbara datorer, där en avlastad processor ger möjlighet till utökad batteritid.

Grafikarkitekturerna i Xe-familjen ska enligt rapporter delas in i arkitekturer för klientenheter och datacenter. Arkitekturerna för klientenheter delas i sin tur in i grafikkretsar för lågenergiprodukter (LP) och högpresterande produkter (HP). Den första vågen av Xe-baserade grafikkretsar spås anlända med Tiger Lake-processorerna för bärbara datorer under 2020.

De första dedikerade grafikkorten i Xe-familjen ska bygga på arkitekturen Arctic Sound. Enligt Twitter-profilen KOMACHI_ENSAKA ska denna bygga på ett så kallat MCP-paket med två till fyra lager av kretsar staplade enligt Intels EMIB-teknik. Arctic Sound-kretsarna ska enligt rapporten komma i konfigurationer om 128, 256 och 512 beräkningsenheter, så kallade Execution Engines (EU:s).

  • Gen12 (LP) – DG1

  • Gen12.5 (HP) – Arctic Sound

  • Gen12.7 (HP) – DG2

Det innebär att EMIB-paketeringen kan koppla samman en till fyra kretsar med 128 EU-enheter vardera. Jämförelsevis har grafikkretsarna i Intels bärbara processorer i Ice Lake-familjen 64 beräkningsenheter. Listan över Xe-baserade varianter inkluderar även något som kallas DG2, vilket kan vara grafikkretsar för datacenter.

Tiger Lake-processorerna med integrerad Xe/Gen12-grafik väntas lanseras under 2020 medan de första dedikerade grafikkorten med Arctic Sound-arkitekturen lanseras vid ett ännu inte känt datum under 2020.

Läs relaterade artiklar:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!