Geekbench 5 lanseras med stöd för Vulkan – 32-bitarsstödet slopas

Primate Labs uppdaterar den klassiska testsviten Geekbench med nya funktioner som använder moderna tekniker som maskininlärning och AI för att testa processorns kapacitet.

Geekbench är en klassisk testsvit som låter användaren testa processorns beräkningskapacitet på flera olika plattformar. Version fyra lanserades 2016 och nu släpper utvecklaren Primate Labs version fem där testsviten har uppdaterats mer med moderna testfunktioner.

Geekbench består av två huvudsakliga testsviter – ett processortest och ett grafiktest. I Geekbench 5 moderniseras processortestet och använder nu aspekter som maskininlärning, förstärkt verklighet (AR) och beräkningsintensiv bildbehandling för att avgöra processorns prestanda.

Geekbench5_SC.jpg
Geekbench5_MC.jpg

Testsvitens minnesanvändning ökas också, detta enligt utvecklarna för att ge en mer realistisk bild av hur minnesanvändning påverkar processorns prestanda. Även det flertrådade testet uppdateras så att trådar kan samarbeta runt en beräkningsuppgift, istället för att arbeta separat som i tidigare versioner av Geekbench.

Grafiktestet inkluderar nu gränssnittet Vulkan utöver CUDA, Metal och OpenCL som används sedan tidigare. Vulkan-testet används i versionerna för Android, Windows och Linux medan IOS-versionen använder Apples lågnivågränssnitt Metal. Den som anser att Geekbench-gränssnittet varit alldeles för ljust tidigare får här också tillgång till ett mörkt läge.

Sist men inte minst slopar Geekbench 5 också stödet för 32-bitarsprocessorer och är en ren 64-bitarsapplikation. Det innebär enligt utvecklarna att testsviten kan släppa de begränsningar som följer med att applikationen måste utvecklas för att stöda 32-bitarsprocessorer. Exempel på begränsningar är att datamängder som testsviterna kan bearbeta nu är mycket större.

Geekbench 5 finns tillgänglig för gratis nedladdning på IOS nu medan Android-versionen följer senare i veckan. Versionerna för Windows och Mac OS finns att köpa i Primate Labs webbutik, där Geekbench 5 från nu och fram till 10 september kan köpas till rabatterat pris. Samtliga versioner finns även i en Pro-variant som ger användaren mer information om testresultaten.

Vad får din dator eller telefon för resultat i Geekbench 5? Hur skiljer det sig från Geekbench 4? Dela med dig i kommentarerna!

I butiken: SweClockers Wireframe No. 1

Ingen mindre än Simon "Laine" Laine står för designen av den första produkten i SweClockers nya kollektion Wireframe. Stilsäker t-shirt i begränsad upplaga. Endast förbokning!

Köp här!