AMD har levererat fler grafikkretsar än Nvidia under Q2 – för första gången på fem år

Ny statistik visar att AMD levererade fler grafikkretsar än Nvidia under andra kvartalet 2019. Förra gången AMD lyckades med bedriften var Radeon R9 290X företagets snabbaste produkt.

AMD har fått ett stort uppsving när det gäller försäljning av processorer de senaste två åren. Nyckeln i framgången är den nya arkitekturen Zen och processorerna Ryzen baserade på densamma, men när det gäller grafikkort har framgångarna inte varit lika rejäla. Detta till trots har AMD ökat försäljningen under årets andra kvartal och överträffade rivalen Nvidia.

Market-share-Intel-AMD-Nvidia-Q2-2019.png

Siffrorna kommer från analysföretaget Jon Peddie Research som sammanställt försäljningen av grafikkretsar under andra kvartalet 2019. Siffrorna avser både integrerade grafikkretsar och dedikerade grafikkort, vilket är förklaringen till Intels dominerande ställning. En betydande del av alla processorer på marknaden är utrustade med en integrerad grafikkrets och dessa ingår i rapporten.

Total
andel

Q2 2019

Q2 2018

Tillväxt
år till år

Föregående
kvartal

Procentuell
förändring

AMD

17,2% (+2,4%)

14,8%

4,1%

15,7%

9,2%

Intel

66,9% (-1,4%)

68,2%

-12,2%

68,2%

-2,0%

Nvidia

16,0% (-1,0%)

17,0%

-15,9%

16,1%

-0,6%

Totalt

100,0%

100,0%

-10,4%

Jämfört med årets första kvartal ökade AMD:s försäljning av grafikkretsar med nästan 8,9 procent. Under samma period var Nvidias försäljning mer eller mindre oförändrad. Rapporten konstaterar även att försäljningen av dedikerade grafikkort sjönk från 29 procent under årets första kvartal till 27 procent under det andra kvartalet. Detta till trots ökade PC-marknaden med 9,25 procent.

AMD:s starka försäljning är överraskande då företaget inte har lanserat nya produkter under perioden. En möjlig förklaring är en kombination av starkare försäljning av billigare grafikkort i Radeon RX 500-serien och Vega-baserade produkter, tillsammans med en ökad försäljning av processorer med integrerad grafik.

Rapporten kan ses som ett varnande tecken för Nvidia som är mer beroende av komponentförsäljning än rivalerna Intel och AMD. Under 2020 ska Intel lansera den nya generationens grafikteknik i Xe-familjen, vilket kan stärka bolagets närvaro både i integrerade grafikkretsar och de dedikerade grafikkorten som ska lanseras någon gång under året.

Intel Xe power and ports.jpg

Framåt i tiden väntar introduktionen av Nvidias arkitektur Ampere, som tar klivet ned till 7 nanometer. AMD har sedan tidigare aviserat att nya grafikkort i Navi-familjen ska introduceras i fler segment, vilket innefattar nya högpresterande komponenter som bestyckas med den fullstora RDNA-arkitekturen.

Läs mer i relaterade artiklar:

I butiken: SweClockers Wireframe No. 1

Ingen mindre än Simon "Laine" Laine står för designen av den första produkten i SweClockers nya kollektion Wireframe. Stilsäker t-shirt i begränsad upplaga. Endast förbokning!

Köp här!