3DMark får stöd för Variable Rate Shading

Testsviten 3DMark uppdateras nu med tidigt stöd för Variable Rate Shading, en teknik för att nå bättre prestanda genom att justera olika delar av bilden med liten påverkan på bildupplevelsen.

Kort efter SweClockers quiz om 3DMark uppdateras testsviten med stöd för en ny funktion. Funktionen i fråga heter Variable Rate Shading (VRS) och lyftes fram som en av de stora dragplåstren för arkitekturen Turing, vid sidan om acceleration för ray tracing och maskininlärning.

3dmark-vrs-feature-test-screenshot-vrs-off.jpg

Här demonstreras en scen med Variable Rate Shading avstängt.

3dmark-vrs-feature-test-screenshot-vrs-on.jpg

Här visas samma scen med Variable Rate Shading aktiverat.

3dmark-vrs-feature-test-screenshot-vrs-visualizer.jpg

Här demonstreras hur VRS-funktionen analyserar bilden för att avgöra var bildkvaliteten kan reduceras utan stor påverkan på bildkvaliteten.

Variable Rate Shading förbättrar spelprestanda genom att justera bildkvaliteten efter vad som händer i spelet. I scener där bildkvalitet är viktigt kan kvaliteten höjas, med försämrad prestanda som resultat. I scener där delar av bilden inte är viktiga för spelaren kan bildkvaliteten sänkas, exempelvis i ett snabbt actionspel där spelaren inte lär lägga märke till scenens periferi, med förbättrad prestanda.

Funktionen VRS blev en del av DirectX 12-gränssnittet tidigare i år men har funnits tillgängligt sedan tidigare genom Nvidias utvecklargränssnitt VR Works. För Nvidias grafikkort stöds funktionen i Turing-arkitekturen som används i Geforce RTX 2000- och GTX 1600-serierna, medan Intel stöder funktionen i kommande grafikgenerationen Gen11. AMD:s grafikkort i Navi-generationen med arkitekturen Radeon DNA (RDNA) stöder inte VRS i nuläget.

Stödet för VRS ingår som en kostnadsfri uppdatering till 3DMark-sviten. I skrivande stund är 3DMark Advanced Edition rabatterad med 75 procent för den som ännu inte investerat i verktyget.

Läs mer om Variable Rate Shading:

I butiken: SweClockers Wireframe No. 1

Ingen mindre än Simon "Laine" Laine står för designen av den första produkten i SweClockers nya kollektion Wireframe. Stilsäker t-shirt i begränsad upplaga. Endast förbokning!

Köp här!