Kort efter SweClockers quiz om 3DMark uppdateras testsviten med stöd för en ny funktion. Funktionen i fråga heter Variable Rate Shading (VRS) och lyftes fram som en av de stora dragplåstren för arkitekturen Turing, vid sidan om acceleration för ray tracing och maskininlärning.

3dmark-vrs-feature-test-screenshot-vrs-off.jpg

Här demonstreras en scen med Variable Rate Shading avstängt.

3dmark-vrs-feature-test-screenshot-vrs-on.jpg

Här visas samma scen med Variable Rate Shading aktiverat.

3dmark-vrs-feature-test-screenshot-vrs-visualizer.jpg

Här demonstreras hur VRS-funktionen analyserar bilden för att avgöra var bildkvaliteten kan reduceras utan stor påverkan på bildkvaliteten.

Variable Rate Shading förbättrar spelprestanda genom att justera bildkvaliteten efter vad som händer i spelet. I scener där bildkvalitet är viktigt kan kvaliteten höjas, med försämrad prestanda som resultat. I scener där delar av bilden inte är viktiga för spelaren kan bildkvaliteten sänkas, exempelvis i ett snabbt actionspel där spelaren inte lär lägga märke till scenens periferi, med förbättrad prestanda.

Funktionen VRS blev en del av DirectX 12-gränssnittet tidigare i år men har funnits tillgängligt sedan tidigare genom Nvidias utvecklargränssnitt VR Works. För Nvidias grafikkort stöds funktionen i Turing-arkitekturen som används i Geforce RTX 2000- och GTX 1600-serierna, medan Intel stöder funktionen i kommande grafikgenerationen Gen11. AMD:s grafikkort i Navi-generationen med arkitekturen Radeon DNA (RDNA) stöder inte VRS i nuläget.

Stödet för VRS ingår som en kostnadsfri uppdatering till 3DMark-sviten. I skrivande stund är 3DMark Advanced Edition rabatterad med 75 procent för den som ännu inte investerat i verktyget.

Läs mer om Variable Rate Shading:

I butiken: SweClockers Wireframe No. 1

Ingen mindre än Simon "Laine" Laine står för designen av den första produkten i SweClockers nya kollektion Wireframe. Stilsäker t-shirt i begränsad upplaga. Endast förbokning!

Köp här!