Sony öppnar upp för breddad spelarbas – kan lansera Playstation-spel till PC

Shawn Layden som är chef över Sonys speldivision avslöjar i en intervju att Playstation-spel kan komma att släppas på andra plattformar. Detta i ett försök att bredda spelarbasen.

De senaste åren har Sony satsat hårt på sina förstapartstitlar, som är exklusiva till företagets spelkonsoler i Playstation-familjen. Bland dessa märks kritikerrosade spel såsom God of War, Uncharted, Horizon Zero Dawn och Marvel's Spider-Man. Ett gediget spelutbud som lockar spelare till plattformen har varit en nyckel för Sonys framgångar under den nuvarande konsolgenerationen.

We must support the PlayStation platform — that is nonnegotiable. That said, you will see in the future some titles coming out of my collection of studios which may need to lean into a wider installed base.

Framöver kan det bli ändring på det avslöjar Shawn Layden som är chef för Sonys speldivision, i en intervju med Bloomberg. Han menar att framtida speltitlar kan komma att bredda spelarbasen via andra plattformar, särskilt onlinespel. Fokus kommer dock fortfarande ligga på att utveckla spel till Playstation.

Spidde.jpg

Sony har tidigare varit något avigt inställda till att stödja spelande över plattformar. Bolaget låste exempelvis spelarkonton i spelet Fortnite till Playstation-kontot, och efter uppmärksammad kritik gav bolaget till slut med sig och lät Playstation-spelare spela Fortnite med spelare på andra plattformar. Sedan dess har allt fler spel fått stöd för så kallat crossplay även på Playstation 4.

Denna kursändring, i kombination med Laydens uttalande, kan innebära att vissa Sony-titlar lanseras även för PC/Windows i framtiden. I vilken omfattning framgår dock inte av intervjun. Konkurrenten Microsoft har sedan tidigare börjat ge ut sina Xbox-spel även till datorer och konkurrerande plattformen Nintendo Switch.

Bland fördelarna med att gå bortom Playstation-plattformen märks större spelarantal och intäkter, medan en potentiell nackdel kan vara att färre köper konsoler för de exklusiva spelen. Under 2020 väntas Sony släppa Playstation 5 med Zen 2 under huven, och det återstår att se om den bredare spelsatsningen hunnit bära frukt tills dess.

Läs mer om Sony och Playstation:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!