Framtiden för Geforce RTX och ray tracing i spel

Nvidia tror på sin RTX-satsning

Nvidia är dock säkra på att det tunnsådda spelutbudet kommer att utökas framöver och nyligen gjorde bolagets VD Jensen Huang ett självsäkert uttalande kring de egna korten. I samband med avtäckandet av företagets andra kvartalsrapport uttryckte Huang nämligen att det är "helt galet" att i dagsläget köpa ett grafikkort utan ray tracing-stöd, eftersom dessa idag kan förväntas rulla i upp fyra år.

gettyimages-503411558.jpg

Tidigare under sommaren presenterade även Nvidia-anställde Morgan McGuire en spådom med RTX-serien i fokus. Enligt honom kommer de första storspelen som kräver ray tracing-kapabel hårdvara att lanseras år 2023, vilket rimmar väl med Jensen Huangs nämnda fyra år.

Mycket annat pekar också på att utvecklingen mot datorgrafikens heliga graal kommer att fortsätta framöver och mot slutet av nästa år ska både Sony och Microsoft sjösätta nya spelkonsoler. På menyn står alltså Playstation 5 respektive en konsol med kodnamn Project Scarlett, och de båda konsoljättarna har avslöjat att snabb SSD-lagring kommer att backas upp av Zen 2-baserad processor från AMD.

XboxScarlett1.jpg

Grafikdelen ska baseras på den färska arkitekturen Navi, som nyligen släpptes för stationära datorer i form av Radeon RX 5700 och storebror RX 5700 XT. Till skillnad från denna duo ska spelkonsolerna ha stöd för ray tracing, men hur omfattande detta blir återstår att se.

Hög uppdateringsfrekvens och 4K UHD-upplösning är också punkter på agendan för nästa generations spelkonsoler, men sannolikt kommer inte ray tracing-stödet vara en given del när detta eftersträvas. En trolig följd av den mer kompetenta hårdvaran är dock att spelutvecklare kommer att satsa mer på ray tracing i spel generellt, vilket sannolikt spiller över på PC/Windows-marknaden.

Nvidia storsatsar på ray tracing under Gamescom 2019

Detta är alltså ett drygt år bort, men redan under årets upplaga av spelmässan Gamescom skyltar Nvidia med att tekniken blir del av allt fler titlar som släpps mer i närtid. De mest uppmärksammade är neonblänkande Cyberpunk 2077, enspelarläget i kommande Call of Duty: Modern Warfare samt Watch Dogs: Legion.

Cyberpunk2077_Provoked_RGB.jpg

Som tidigare nämnt har det hänt att utvecklare dumpat RTX-stöd på grund av att den tillgängliga hårdvaran inte är kompetent nog, men om detta kommer att vara ett hinder för något av de kommande spelen ovan får framtiden utvisa. Det återstår också att se hur omfattande ray tracing-funktionerna blir.

Nvidia har tidigare kritiserats för att spelutbudet med RTX-stöd inte varit så stort som bolaget antydde under fjolårets lanseringsevent, även om några nykomlingar dykt upp sedan dess. Bolagets presentation på Gamescom 2019 kan alltså ses som en kontring på denna kritik, och utöver helt färska ray tracing-bestyckade titlar är fler uppdateringar till befintliga spel i antågande.

MinecraftRTX-3.jpg

Bland dessa syns den svenskutvecklade storsäljaren Minecraft, där Windows 10-utgåvan av spelet bland annat begåvas med global ljussättning och reflektioner. Även expansionen The Two Colonels till Metro Exodus får samma behandling, vilket också gäller Dying Light 2 och Synced: Off-Planet. Som nämnt hamnar även Wolfenstein: Youngblood på denna lista.

De kommande ray tracing-spelen och de varianter som ska uppdateras, kommer att utgöra en stor del av det totala antalet spel med stöd för funktionen. Rent krasst är det totala antalet sådana spel relativt få och kanske inte riktigt i linje med mångas förväntningar, men det är i alla fall ett rejält kliv på vägen.

Ray tracing i framtidens spel

Med framtida generationer av Nvidia-grafikkort med RT-kärnor kommer sannolikt spel med en större användning av ray tracing-funktioner bli möjligt, men färska RTX Super-serien höjer inte denna ribba. Därtill ska både AMD och Intel erbjuda hårdvaruaccelerad ray tracing med framtida dedikerade grafikkort, samtidigt som de nya konsolerna lär snabba på utvecklingen ytterligare.

Intel-Xe-concept-2.jpg
Radeon_Navi-19.jpg

Enligt Intels kinesiska grafikdivision ska bolagets första våg av dedikerade grafikkort sakna ray tracing-stöd. Dessa kort baseras på arkitekturen Arctic Sound och väntas landa under nästa år, men efterföljare ska stödja tekniken. Exakt när AMD går upp mot Nvidia på den fronten är i dagsläget oklart, men bolaget har vid flera tillfällen uppgett att de arbetar på saken.

I konsumentkretsar innebär Geforce RTX-serien idag alltså främst ett löfte om vackrare spel framöver, med några smakprov redan nu. Nämnvärt är även att tekniken också gör stor skillnad för mer professionell användning, där exempelvis modelleringsmjukvaran Blender kan se märkbart reducerade renderingstider när grafikkort med RT-kärnor används.

Avslutningsvis kan sägas att Nvidias lansering av Geforce RTX-familjen sannerligen rört om i grytan bland spelutvecklare, även om titlarna som drar nytta av tekniken i dagsläget är få. Lanseringen är ett tydligt startskott för utvecklare av både hård- och mjukvara, och ray tracing är ett mål som alla större aktörer strävar efter att nå inom en snar framtid.

Ray tracing i realtid för spel är här för att stanna och breda ut sig, men den årsgamla Geforce RTX 2000-serien kanske inte är lösningen för den som vill spela med ray tracing om några år. Vid den tidpunkten lär prisnivåerna ha dalat och prestandan ökat, samtidigt som funktionaliteten bör finnas tillgänglig i en mycket högre andel av spelen.

Äger du ett grafikkort från Nvidias RTX-serie och har du i sådana fall använt ray tracing-funktionerna? Om inte, vad skulle få dig att investera i hårdvara med stödet? Diskutera i kommentarerna!

Läs redaktionens tester av Nvidias Geforce RTX 2000-familj: