Grafikkortstillverkare spår hård konkurrens mellan Nvidia, AMD och Intel år 2021

Med start nästa år äntrar Intel grafikkortsmarknaden, samtidigt som AMD börjat nagga på Nvidias dominerande position. Det blåser upp till storm år 2021.

I över ett decennium har grafikkortsmarknaden dominerats av AMD (tidigare ATI) och Nvidia, som idag delar på hela kakan. Under en längre tid var det ett relativt jämnt race mellan båda parter, men de senaste åren har Nvidia sprungit ifrån för att inta en dominerande ställning.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att konkurrens spås hårdna inom de kommande två åren, enligt flera källor i leverantörsled som partnertillverkare av grafikkort. Rapporten kommer kort efter Nvidias senaste kvartalsrapport, där det framgick att bolagets försäljning av grafikkort för spel gått ned mer än väntat.

Nvidia var en av de stora vinnarna på mining-boomen, då användare som bröt kryptovalutor dammsög marknaden på grafikkort och fick försäljningen att skjuta i höjden. När hysterin väl avtagit är det också Nvidia som tappat mest i försäljning, med facit i hand mer än såväl analytiker som investerare väntat sig.

Anledningen tillskrivs både geopolitiska faktorer såsom handelskriget mellan Kina och USA, men också AMD som med konkurrenskraftig prissättning lyckats knipa marknadsandelar från Nvidia under början av året. Det senare trots att AMD:s volymsäljare baserades på tre år gamla grafikkortsfamiljen Polaris.

Radeon_Navi-10.jpg

Den 7 juli släppte AMD även grafikfamiljen Navi med den nya arkitekturen Radeon DNA (RDNA) tillverkad på TMSC:s 7-nanometersteknik, där det senare är något uppgiftslämnarna tror ger AMD en fördel även fortsättningsvis. Bolaget väntas även släppa högre presterande grafikkretsar med RDNA i början av 2020.

AMD Radeon RX 5700 och RX 5700 XT "Navi"

I och med skiftet till 7 nanometer har AMD inlett vad som väntas bli ett långvarigt samarbete med TSMC, vars 5- och 3-nanometerstekniker ska användas för framtida AMD-produkter. Även detta tros vara till fördel för AMD, förutsägelser som dock sannolikt förutsätter att företaget klarar av att ta dra nytta av de mer avancerade teknikerna före Nvidia.

Parallellt med att AMD arbetar på att åter bli mer konkurrenskraftigt mot Nvidia, är processorjätten Intel på väg in på grafikkortsmarknaden år 2020. Mycket talar för att de med sin första generation av grafikkorten i Xe-serien har siktet inställt på mellansegmentet, medan mer prestandaorienterade produkter kommer senare.

Raja Koduri: "Intels första grafikkort hamnar i mellanklassen"

Även om det mesta ännu inte är känt om Intels grafikkortssatsning står det redan klart att bolaget har stöd av partnertillverkare, där såväl datorbyggare för konsumenter som stora klienter inom datacenter och artificiell intelligens (AI) ska använda Intels nya grafikarkitektur.

Sammantaget ser det ut som att grafikkortsmarknaden hettar till under 2020, för att året därpå ha tre aktörer som slåss om konsumenternas plånböcker.

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!