Lisa Su uppges vara på väg bort från AMD

Enligt insatta källor planerar AMD:s vd Lisa Su att lämna företaget efter lanseringen av Epyc-processorerna i Rome-familjen för ett jobb hos IBM.

AMD:s vd Lisa Su har åtnjutit stora framgångar sedan hon tog över ledarskapet för företaget från Rory Read under 2014. Före sitt tillträde som vd hade hon en nyckelroll i att AMD expanderade sin produktportfölj från PC- och serverkomponenter till specialbyggda komponenter för bland annat Sony och Microsofts spelkonsoler.

De senaste åren har Lisa Su styrt företaget i utvecklingen av den nya processorarkitekturen Zen. Denna arkitektur har legat till grund för företagets återkomst till framgångar med Ryzen- och Threadripper-processorerna i konsumentled, och Epyc-processorerna på serversidan. Nu när företaget rider en våg av framgång uppges Lisa Su vara på väg bort från företaget enligt Usman Pirzada från Wccftech.

Ryzen_3000-6.jpg

Lisa Su har lett AMD genom utvecklingen av Zen-arkitekturen, som ligger till grund för framgångarna med Ryzen-, Threadripper- och Epyc-processorerna.

Screenshot (27).jpg

Innan hon tillträdde ansvarade Lisa Su även för att styra in AMD mot att tillverka specialanpassade kretsar för bland annat Playstation 4 och Xbox One.

Uzman Pirzada har vid ett flertal tillfällen tidigare avslöjat stora förändringar i ledarskap. Bland annat rapporterade han om att båda AMD-veteranerna Raja Koduri och Jim Anderson skulle lämna bolaget, och nu senast att Frank Azor skulle ansluta till AMD. Enligt uppgifter han fått från källor i branschen ska Lisa Su offentliggöra att hon ämnar lämna AMD efter att serverprocessorerna i Epyc Rome-familjen lanserats.

Uppdatering: Kort efter artikelns publicering skrev Lisa Su ett svar till Wccftech-artikeln där hon dementerade uppgifterna, med tillägget att "AMD:s bästa ligger framför oss".

Källorna nämner vidare att Lisa Su har siktet inställt på att bli vice vd för IBM, ett företag där hon tidigare jobbat med forskning och utveckling av ny kretsteknik. Enligt samma källor ska Lisa Su inte varit nöjd med alternativen för ersättare till vd-posten som finns inom AMD, och att den senaste chefsrekryteringen Rick Bergman kan vara en kandidat för posten på sikt.

Rick Bergman var tidigare vd för Synaptics och tar rollen som chef för PC och anpassade kretsar (Semi-Custom) inom AMD. Han har dessutom varit vice vd för AMD mellan 2009 och 2011, och chef för AMD:s grafikdivision mellan 2006 och 2009. Rollen som chef för PC och specialanpassade kretsar uppges vara en förberedande roll för jobbet som vd fram till att Lisa Su väljer att lämna företaget.

AMD ska lansera processorerna i Epyc Rome-familjen på ett speciellt event den 7 augusti, och det återstår att se om och när Lisa Su väljer att lämna bolaget. Om hon väljer att lämna bolaget tillhör det sed att ge efterträdaren en upplärningsperiod på tre månader innan tyglarna formellt lämnas över.

Läs mer om AMD:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!

Tack för tipset jacozz!