AMD Radeon RX 5700-serien från Asus framför kameran

Inom en snar framtid ska partnertillverkare släppa egna varianter av AMD:s färska grafikkort. Nu publicerar Hardware.info bilder av Asus-modeller, vilka ackompanjeras av lanseringsdatum.

Den 7 juli slog AMD på stort och lanserade både nya grafikkort och processorer, och gemensamt för produkterna är tillverkning på 7 nanometer samt pinfärska arkitekturer. Grafikkorten i fråga är Radeon RX 5700 och det mer kraftfulla syskonet RX 5700 XT, som är bestyckade med 8 GB GDDR6-minne och en grafikkrets baserad på arkitekturen Navi.

De två grafikkorten finns i dagsläget tillgängliga från ett flertal tillverkare, men samtliga är bestyckade med den relativt högljudda referenskylaren. Partnerkort med andra kylarlösningar ska istället släppas någon gång i augusti och den senaste tiden har varianter från MSI, Asrock och XFX hittat ut på bild. Nu publicerar Hardware.info bilder av två Asus-signerade modeller.

asus-rog-radeon-rx-5700-xt-strix-oc-gaming (1).jpg

Asus ROG Strix OC. Bildkälla: Hardware.info.

asus-rog-radeon-rx-5700-xt-strix-oc-gaming.jpg

Asus ROG Strix OC. Bildkälla: Hardware.info.

Asus välrenommerade och påkostade serie ROG Strix OC kommer att utökas med Radeon RX 5700 och varianten med "XT"-suffix och på menyn står en rejäl kylfläns av aluminium. Denna sällskapas av värmeledningsrör och en trio fläktar, som omgärdas av en svart plastkåpa med RGB-belysning. Belysning syns även på logotypen som återfinns på täckplåten på kortets baksida.

I jämförelse med referenskorten är ROG Strix OC-modellerna tjockare och kräver således mer än två lediga expansionsplatser. Den kraftiga kylaren och produktnamnets "OC"-del skvallrar även om att Asus skruvat upp klockfrekvenserna, vilket vidare styrks genom strömmatningen som uppgraderats till dubbla 8-pins PCI Express-kontakter.

Asus Radeon RX 5700 Xt Tuf Gaming X3.jpg

Asus TUF Gaming X3. Bildkälla: Hardware.info.

Därutöver visar en bild ett mer diskret kort hemmahörande i TUF-serien, där konfigurationen med tre fläktar specifikt innebär TUF Gaming X3. De båda Navi-baserade grafikkorten uppges släppas i utföranden med nämnda kylare, som saknar RGB-belysning men fortsatt kommer med en täckplåt för baksidan och en svart plastkåpa över aluminiumkylflänsen.

Hardware.info skriver också att Radeon RX 5700 därtill kommer att bli del av Asus Dual Evo-familj, vilket innebär en något enklare kylare med dubbla fläktar. I skrivande stund finns dock ingen bild av detta kort, men enligt uppgift sker lanseringen den 30 augusti.

Lanseringsdatumen för ROG Strix OC- och TUF Gaming X3-varianterna anges till den 16 respektive 23 augusti, men Asus har vare sig publicerat datum eller skräddarsydda varianter av Radeon RX 5700-serien officiellt. Avslutningsvis syns samma uppsättning bildanslutningar för de två sistnämnda serierna, bestående av en HDMI samt tre Displayport. Vad som gäller för Radeon RX 5700 Dual Evo återstår att se.

Läs mer om Radeon RX 5700 och RX 5700 XT:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!