AMD släpper drivrutin för att rätta till spänningsnivåer för Ryzen 3000

Ryzen 3000 har haft problem med höga spänningsnivåer vid vila och svårt att driva Destiny 2. Nu finns en drivrutin som åtgärdar detta, och som framöver blir del av nya BIOS-versioner.

Ryzen 3000 är den senaste processorgenerationen från AMD och har bara några veckor på nacken. Sedan lanseringen har några problem med produkterna varit kända, där exempelvis höga spänningsnivåer synts även när processorn är i vila. Därtill har spelet Destiny 2 varit ospelbart, men nyligen släppte AMD en tidig drivrutin för att åtgärda problemet och i samband med detta uppgavs att lösningar på resterande problem var på ingång.

I ett blogginlägg på AMD:s webbplats presenterar nu bolagets Robert Hallock att en drivrutin för styrkretsar finns att hämta, som löser spänningsproblemen och inkluderar ovan nämnda Destiny 2-lösning. Hallock beskriver att många avläsningsverktyg felaktigt begär att Ryzen 3000-serien ska höja klockfrekvenser och spänning till samma nivåer som under belastning.

Grunden till problemet ska vara att Ryzen 3000 har en kortare responstid än tidigare generationer, för att klockfrekvenserna snabbt ska kunna höjas vid behov. Den nya drivrutinen har versionsnummer 1.07.29 och med det Ryzen-specifika och balanserade energischemat ska processorn inte sträva efter samma höga frekvenser vid lättare belastning.

Our solution is to adjust the AMD Ryzen Balanced power plan to address these cases under light loads, without changing the processor’s ability to respond to sustained workloads like games and content creation.

När det handlar om tung belastning över tid medför uppdateringen däremot inga förändringar. Inte heller system med första och andra generationens Ryzen-processorer påverkas av de uppdaterade drivrutinerna och användare som sitter på äldre hårdvara behöver således inte installera dessa.

I samma veva släpper AMD en ny version av mjukvaran Ryzen Master, som utöver överklockning kan användas för att visa klockfrekvenser, spänning och temperaturer för processorer. Den uppdaterade varianten garanteras att återge processorstatusen på ett realistiskt vis, något som inte behövs för äldre Ryzen.

Tids nog kommer uppdateringarna att bakas in i mikrokod som tar del i nya BIOS-versioner för moderkortstillverkare. AGESA 1003ABB är den kommande och uppdaterade mikrokoden och respektive tillverkare ska testa denna innan BIOS-versionerna rullar ut, något som enligt AMD brukar ta några veckor.

Därtill skriver Hallock att mikrokodsuppdateringen åtgärdar problem med varningar i loggboken i Windows, där felmeddelandet "Event 17, WHEA-Logger" figurerat. Avslutningsvis tackar AMD för felrapporter och samarbete med entusiaster. Länkar till den nya drivrutinen, Ryzen Master samt en mer detaljerad genomgång syns alla i slutet av blogginlägget.

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!