Acer Nitro XV273X skymtas – spelskärm med världens första IPS-panel med 240 Hz

Skärmar med riktigt höga uppdateringsfrekvenser använder idag bildpaneler med mediokra bildegenskaper, men framöver kommer 240 Hz-paneler av IPS-typ att ta plats i spelskärmar.

Utvecklingen av bildskärmar har nått några nya milstolpar de senaste åren, där toppmodellerna kombinerat hög upplösning, bilduppdatering och bra färgåtergivning. Asus ROG Swift PG27UQ är ett exempel som bjuder 4K UHD-upplöst IPS-panel med local dimming, som backas upp av Nvidia G-Sync och upp till 144 Hz uppdateringsfrekvens. Värt att nämna är att prislappen för en sådan flaggskeppsprodukt fortfarande ligger norr om 20 000 kronor.

Även skärmar i de lägre prisklasserna har dock sett uppgraderingar, där modeller med riktigt höga uppdateringsfrekvenser kommit ned i pris. Varianter med 240 Hz-paneler har också blivit vanligare, men för dessa gäller bildpaneler av TN-typ, som kommer med sämre betraktningsvinklar och färgåtergivning. Nu skymtas den första skärmen som kombinerar IPS-panel och bilduppdatering om 240 Hz.

Produkten är signerad Acer och heter Nitro XV273X, där produktnamnet skvallrar om en storlek på 27 tum. Upplösningen är 1 920 × 1 080 pixlar men i sann IPS-anda utlovas kontrast om 1000:1 och en 178 graders betraktningsvinkel. Därutöver gäller stöd för hela sRGB-färgrymden och en maximal ljusstyrka om 400 cd/m², vilket kvalificerar skärmen som VESA DisplayHDR400-kapabel.

Därtill ska produkten få adaptiv bildsynkronisering enligt både AMD Freesync och Nvidia G-Sync, men huruvida det handlar om den mjukvarustyrda varianten för sistnämnda är okänt. Sett till bildanslutningar är skärmen utrustad med dubbla HDMI 2.0- samt en ensam Displayport 1.2-anslutning. Dessa ackompanjeras av fyra USB 3.2 Gen 1 (5 Gbit/s).

Den 27 tum stora bildpanelen produceras av välrenommerade AU Optronics och ett 24,5-tumsalternativ ska framöver bli tillgängligt enligt tillverkarens produktplaner. Samma planer avslöjar att den större bildpanelen massproduceras från augusti eller september, medan juli gäller för den mindre.

I dagsläget är det alltså oklart när skärmen släpps och även vad det rekommenderade priset blir. Tidiga listningar hos taiwanesiska återförsäljare talar dock för att kommande Nitro XV237X landar någonstans kring 430 USD, vilket motsvarar strax över 5 000 kronor inklusive moms.

Källa: Tftcentral

Vilken bilduppdateringsfrekvens har du på din skärm och vilken paneltyp används? Är kombinationen 240 Hz och IPS intressant för dina användningsområden? Berätta i kommentarstråden!

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!

Tack för tipset Bugge999!