Sony Playstation 4 når 100 miljoner sålda enheter på rekordtid

På fem år och sju månader har Sony krängt 100 miljoner spelkonsoler i Playstation 4-familjen, som därmed är den konsol som snabbast nått milstolpen, tätt följd av Playstation 2.

Inför lanseringen av Microsofts Xbox One och Sonys Playstation 4 spåddes att försäljningen skulle bli lägre än för föregående generations spelkonsoler, till följd av ökad användning av exempelvis mobiltelefoner. Med facit i hand har situationen snarast varit den omvända och de båda konsolerna har haft starka försäljningssiffror sedan lanseringen.

Den nuvarande konsolgenerationen sjunger dock på sista versen och nya versioner från både Sony och Microsoft är att vänta till år 2020, medan Nintendo uppdaterar populära Switch redan till hösten. Genom bolagets kvartalsrapport meddelar nu Sony att de olika Playstation 4-varianterna totalt sålts i 100 miljoner exemplar, en siffra som nåtts på rekordsnabb tid.

Under det senaste kvartalet landade försäljningssiffran på relativt beskedliga 3,2 miljoner sålda Playstation 4. Tillsammans med de rapporterade 96,8 miljoner sålda enheter från tidigare år räckte detta för att precis uppnå 100 miljoner, fem år och sju månader efter lanseringen. Med knapp marginal är det snabbare än Playstation 2, som nådde samma milstolpe på fem år och nio månader. Samma antal Nintendo Wii-konsoler såldes på drygt sex år.

Nästa generations spelkonsoler på horisonten

Sony har den senaste tiden pratat mycket om sin nästkommande spelkonsol, som sannolikt får namnet Playstation 5. Under skalet ska en skräddarsydd krets från AMD finnas, bestyckad med åttakärnig processor baserad på Zen 2-arkitekturen som används i Ryzen 3000-serien. Grafikdelen ska ha stöd för ray tracing och använda färska Navi-arkitekturen.

Lagringslösningen har haft också haft en hel del tid i rampljuset och mekanisk hårddisk ska ersättas av snabb SSD-lösning, där Sony talat om att systemets lagringsbandbredd är högre än någon variant som vid tidpunkten fanns på PC-marknaden. Nämnvärt är att detta sades innan PCI Express 4.0 släpptes och det kan således handla om en SSD-enhet som använder detta gränssnitt.

Även Microsoft har presenterat information kring kommande Xbox som har kodnamn "Scarlett" och hårdvarumässigt ser ut att vara väldigt snarlik Playstation 5. De båda konsolerna har lansering planerad till slutet av 2020, men exakta datum eller uppgifter kring pris är i dagsläget höljda i dunkel.

Äger du en Playstation 4-konsol och i så fall vilken? Kommer du att köpa nästa generations spelkonsoler? Berätta i kommentarstråden!

Källa: Sonys kvartalsrapport (PDF) via The Verge

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!