AMD plåstrar om Destiny 2 med Ryzen 3000 – fler åtgärder framöver

Nya AMD Ryzen 3000 har några utbredda problem, där exempelvis Destiny 2 inte kan köras. En tillfällig lösning finns för sistnämnda, men inom kort ställs fler saker till rätta genom ny drivrutin.

AMD:s tredje generation av Ryzen-processorer bjuder på ett hyggligt prestandakliv jämfört med föregående serier, något som kan tillskrivas den färska arkitekturen Zen 2 och tillverkning på TSMC:s 7 nanometer. Användningen av chiplet-design, med separata kretsar för processorkärnor och I/O, tar även Ryzen för sockel AM4 över åtta kärnor och tolvkärniga Ryzen 9 3900X är den nuvarande toppmodellen.

► Läs SweClockers test av Ryzen 9 3900X och 7 3700X

Den nylanserade generationen har dock inte varit helt problembefriad och användare har exempelvis noterat hög spänning även vid låg belastning, medan andra vittnat om problem med uppdatering av BIOS för äldre moderkort. Spelet Destiny 2 är ytterligare en drabbad post, som inte kan startas med de nya AMD-processorerna. Via Reddit skriver nu AMD:s Robert Hallock mer om sistnämnda.

Sedan lanseringen har AMD lappat och lagat mikrokod för Ryzen 3000-serien, vilken sedan släppts för användare genom diverse BIOS-uppdateringar och drivrutiner. På bolagets webbplats och Reddit har därtill framsteg kring arbetet med problemen kommunicerats. Nu står att läsa att att en uppdatering som åtgärdar problem med varningar, hög spänning och Destiny 2 kommer inom kort och detaljer för uppdateringen ska delges den 30 juli.

För den som investerat i Ryzen 3000 och känner ett trängande behov av att besöka Destiny 2-universumet presenterar dock Hallock en tillfällig lösning, i form av en beta-drivrutin för styrkretsar. Filen tillhandahålls över Google Drive och uppges kunna varna användare vid installation, men SweClockers Emil Åkered har testat och bekräftar att uppdateringen löser de tidigare problemen.

När det kommer till de relativt höga spänningsnivåerna vid vila, har användare testat Windows balanserade energischema som till synes löst problemet. Det Ryzen-specifika energischemat medför dock prestandaförbättringar i och med att klockfrekvensen kan justeras med 1 millisekunds fördröjning, medan Windows-läget är inställt på 15 millisekunder.

Hallock Ryzen idle.png

Bildkälla: Robert Hallock

Hallock skriver att de höga spänningsnivåerna i själva verket kommer av inkompatibilitet mellan mjukvara för avläsning. Med Ryzen-läget aktiverat ska korrekta spänningsnivåer kunna avläsas genom CPU-Z, ett avläsningsverktyg som inte ska påverka de rapporterade nivåerna. En bifogad bild visar spänning kring 0,38 volt för Ryzen 9 3900X i vila.

Den ovan nämnda kommande uppdateringen får i detta nu de sista justeringarna och fullständig information delges den 30 juli, någon gång under eftermiddagen svensk tid. När uppdateringen faktiskt släpps återstår att se, men framtida länkar till denna, samt övrig information dyker upp i den tillhörande Reddit-tråden.

Har du testat den uppdaterade Destiny 2-drivrutinen? Har du stött på några Ryzen 3000-problem i övrigt? Dela med dig av dina upplevelser av de nylanserade produkterna!

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!