Apple uppges förbereda förvärv av Intels modemverksamhet för mobila enheter

Intel har avslutat sin satsning på modem för mobila enheter och säljer därför sina patent. Apple uppges vara intresserade av att köpa dessa inom kort, till ett pris kring en miljard USD.

Telefonjätten Apple har under en längre tid bestyckat sina telefoner och surfplattor med egna systemkretsar, där flaggskeppskretsen A12X Bionic syns i fjolårets Ipad Pro-modeller. När det kommer till kretsar för trådlös kommunikation användes Qualcomms varianter flitigt, men efter en rad rättsliga tvister mellan bolagen bröt Apple samarbetet år 2018 för att istället anlita Intel.

I april 2019 grävde Apple och Qualcomm ned stridsyxan och det nedlagda samarbetet återupptogs. Därmed miste Intels modemverksamhet sin största kund och företaget har sedan dess avvecklat sin mobila 5G-satsning. Därtill har Intel lagt ut tusentals patent som rör bolagets 5G-, 4G- och 3G-tekniker från den havererade mobilsatsningen till auktion, patent som Apple uppges vara nära att förvärva.

Wall Street Journal rapporterar att Apple ska vara på god väg att nå en överenskommelse kring köp av Intels mobila kretsverksamhet, där både patent och personal ingår. Enligt uppgift kan affären gå i lås under nästa vecka och den aktuella värderingen för köpet ligger på en miljard USD eller mer, vilket motsvarar omkring 9,5 miljarder kronor och uppåt.

Det potentiella köpet skulle ge Apple en stadig grund för utveckling av 5G-produkter, samtidigt som bolaget inte längre behöver förlita sig på Qualcomms modemkretsar. För Intels del innebär en försäljning inte slutet på 5G-satsningar och portabla enheter, där exempelvis bolagets Project Athena är en specifikation för bärbara datorer med batteritid, prestanda och pålitlig uppkoppling i fokus.

Vidare skriver Wall Street Journal att Intels mobila kretsverksamhet har förlorat omkring en miljard USD årligen, och utvecklingen av 5G-tekniken har tagit ett decennium och flera miljarder USD i anspråk. Huruvida affären går i lås återstår dock att se.

Läs mer om Intels affärer med Apple:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!