Google: "Stadia Pro är inte spelvärldens Netflix – mer likt Playstation Plus"

Google förtydligar vad som ingår och inte ingår i prenumerationstjänsten Stadia Pro. Det blir inget stort spelbibliotek i stil med Netflix, utan istället ges omkring ett spel ut varje månad.

Strömmade spel har varit på tapeten i snart ett decennium, men det är först på senare år satsningarna börjat bära frukt. Bland dessa märks Sonys förvärv av Gaikai redan 2012, som sedermera kom att leda till strömningstjänsten Playstation Now. Problem med latenser och infrastruktur höll tillbaka tekniken inledningsvis, men detta hinder verkar allt mer överkomligt.

Detta menar inte minst Google, som tidigare i år avtäckte spelströmningstjänsten Stadia. Via över 7 500 servernoder globalt tänker Google nyttja infrastrukturen från tjänster som Youtube för att ta spelströmning till massorna. Nu avslöjar bolaget mer detaljer om själva prenumerationstjänsten Stadia Pro.

Assassins_Creed_Odyssey_3.jpg

Det är på forumet Reddit som Stadia-chefen Andrey Doronichev berättat att det inte kommer bli som Netflix för spel. Det blir alltså inget stort spelbibliotek som ingår i prenumerationen, utan Stadia Pro-spelare får omkring ett spel utan extra kostnad varje månad. Därutöver tillkommer även stöd för strömning i det högsta kvalitetsläget – 4K UHD i 60 FPS med HDR.

Om prenumerationen sedan sägs upp går spelen inte längre att spela, men så fort den återupptas kommer spel som fåtts tidigare att bli tillgängliga igen. Det första gratisspelet är välkända rymdskjutaren Destiny 2. Vidare ingår även surroundljud i 5.1-format samt rabatter på spel.

Slutligen nämner Doronichev att handkontrollen till Stadia inte kommer stödja trådlöst ljud via Bluetooth vid lansering, utan där gäller ett 3,5 mm-uttag initialt. Stödet kan dock komma att aktiveras senare. För att spela med vänner kommer det finnas stöd för att både skapa grupper samt starta röstchattar.

Google Stadia Pro lanseras under november, medan Stadia Base släpps nästa år. Sistnämnda är för de som enbart köper spel till Stadia, utan att ha en Pro-prenumeration. Då gäller strömning i 1080p och 60 FPS, samtidigt som övriga förmåner stryker på foten.

Läs mer om spelströmning:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!