AMD: "Ursprungspriserna på Radeon 5700-serien var en fälla för Nvidia"

I en intervju avslöjar Radeon-chefen Scott Herkelman att AMD satte påhittade priser på Radeon RX 5700-serien innan lanseringen för att lura Nvidia att sätta för höga priser.

AMD har haft en händelserik sommar, där både Ryzen 3000-serien och Navi-familjens grafikkort i Radeon 5700-serien lanserades samtidigt. På grafikkortsmarknaden märks det inte minst på Nvidia, som var tidigt ute med en kontring i form av Geforce RTX 2070 Super och 2060 Super.

I en intervju med Hothardware avslöjar dock Scott Herkelman, vice president och avdelningschef för Radeon-divisionen, att detta var väntat. Enligt Herkelman gick AMD längre än så, och satte påhittade priser på bolagets kommande grafikkort för att Nvidias prissättning skulle vara i överkant.

We know that they [Nvidia] have a tremendous burden on their gross margins, because their die size is big, and so we just game-played suggested retail prices.

Därför ändrade AMD de tidigare utannonserade priserna endast två dagar innan släppet av Radeon RX 5700 XT och RX 5700, något som gjorde prisnivån betydligt mer konkurrenskraftig. Vidare menar Herkelman att Nvidias stora kretsstorlekar i Turing-serien gör det svårare för bolaget att sänka priser då marginalerna tar stryk.

RX 5700 XT Challenger 8G OC(L3).png

Jämförelsen blir något haltande då AMD använder betydligt mer transistortäta 7 nanometer, medan Nvidia baserar sina grafikkort på en uppdaterad 16-nanometersteknik kallad 12 nanometer. Detta ger således olika förutsättningar och olika priser per kvadratmillimeter, även om båda tillverkas hos TSMC.

Oavsett så är Navi 10-kretsen i Radeon RX 5700 XT 251 mm² stor, medan prestandamässigt snarlika Nvidia Geforce RTX 2060 Super kvalar in på hela 445 mm². Sistnämnda viger dock en ansenlig mängd kretsyta åt ray tracing-specifika funktioner.

Framledes kan AMD komma att lansera den budgetorienterade Radeon RX 5600-serien, medan skräddarsydda kylare är att vänta i augusti för Radeon RX 5700-serien. Det återstår att se om AMD nyttjar den mindre kretsytan till sin fördel, och om det kan leda till något priskrig framöver.

Läs mer om grafikfamiljen Navi

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!