Amazon kan utredas för misstänkta brott mot EU:s konkurrenslagar

Margrethe Vestagers mandatperiod löper ut i oktober 2019, men det stoppar inte arbetet. Uppgifter gör gällande att en fullständig utredning av Amazons e-handelsplattform är nära förestående.

De senaste åren har EU-kommissionen dragit åt skruvstädet ordentligt runt amerikanska teknikgiganter som anses bryta mot unionens konkurrenslagar. Arbetet leds av danska Margrethe Vestager, som fällt storföretagen Apple, Google och Qualcomm. Konsekvenserna har varit böter i mångmiljardbelopp.

Enligt källor till Bloomberg som är insatta konkurrenskommissionärens arbete förbereder Vestager att starta en formell utredning av amerikanska e-handelsjätten Amazon inom kort. Vestager har dessförinnan antytt att någon form av utredning är på gång, primärt för att titta på om Amazon använder försäljningsdata för att slå ut mindre butiker prismässigt på bolagets handelsplattform.

Amazon har tidigare varit under utredning av EU, men då för eventuella skattebrott och oegentligheter kring företagets försäljning av e-böcker. Bolaget dömdes att betala 250 miljoner euro i böter för skattesmitning, men i fallet med e-böckerna räckte förändrade arbetssätt och nya avtal.

Vestager.jpg

Margrethe Vestagers mandatperiod löper ut i oktober – fortsätter utredningarna av amerikanska jättar in i det sista

Som nämnts ovan har Vestager tidigare fällt andra amerikanska storbolag. Google är kanske mest omtalat då bolaget i tre omgångar sedan 2017 dömts till skyhöga böter, med en sammanlagt bötesbelopp på 8,2 miljarder euro. Det motsvarar omkring 86 miljarder kronor, nära tio procent av den svenska statsbudgeten.

Huruvida det blir någon utredning av Amazons internethandelsplattform återstår att se, men om så blir fallet kan det alltså sluta med dryga böter för världens tredje högst värderade börsbolag. Varken Amazon eller EU har hittills velat kommentera uppgifterna.

Läs mer om EU:s arbete mot konkurrensbrott:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!