Nvidia DLSS kan ge 50 procent högre prestanda i Monster Hunter: World

Efter att ha malts en tid i Nvidias datacenter är det nu dags för Monster Hunter: World att få stöd för uppskalningstekniken DLSS, som ska ge över 50 procent högre bildfrekvens.

Nvidia bröt ny mark med RTX 2000-serien, där dedikerad hårdvara för maskininlärning och ray tracing upptar en stor andel av grafikkretsarnas yta. En teknik som nyttjar hårdvaran är Nvidia DLSS, en typ av avancerad uppskalning som kan skala upp en bild till att likna 4K-material utan att för den delen vara lika prestandakrävande.

Tekniken innebär att ett spel skickas till Nvidia, där bolaget använder sina datacenter för att analysera scener ur spelet och träna ett neuralt nätverk. Detta jämför då lågupplösta bilder med högupplösta diton, för att försöka skapa en modell som kan skala upp de lågupplösta bilderna. Ett spel som varit i Nvidias labb under en tid är populära Monster Hunter: World, som nu får stöd för DLSS.

Monster Hunter DLSS.jpg

Inför släppet går Nvidia ut med egna prestandasiffror från titeln, som på förhand visar stora prestandaförbättringar med DLSS påslaget. I upplösningen 3 840 × 2 160 (4K UHD) och parat med en Intel Core i9-9900K samt 32 GB primärminne så går ett Geforce RTX 2080 Ti från något ojämna 46,7 FPS till mer spelbara 71,6 FPS.

I procent blir det en ökning på 53 procent, medan Geforce RTX 2080 och RTX 2070 båda ökar med ungefär 58 procent. Ingen av de modellerna når dock upp till guldstandarden 60 FPS, något som blir än mer märkbart med RTX 2060 som går från ospelbara 23,6 FPS till tveksamma 37,2 FPS.

En brasklapp är att prestandavinsten av DLSS ofta skalar med upplösningen, där prestandavinsten är som störst i högre upplösningar. Dessutom är bilden inte fullt jämförbar med riktig rendering, utan "dimmighet" och oskärpa förekommer ofta. Nämnvärt är att detta skiljer mycket mellan olika speltitlar.

Hur implementationen ser ut och beter sig i Monster Hunter: World återstår således att se när spelet får stöd den 18 juli.

Läs mer om Nvidia DLSS:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!