Ice Tower är tornkylare för Raspberry Pi 4

Med den senaste versionen av Raspberry Pi hoppar både prestanda och värmeutveckling upp ett par pinnhål. Nu presenteras en tornkylare utformad för den populära enkortsdatorn.

I slutet av juni släppte organisationen Raspberry Pi Foundation den fjärde stora iterationen av enkortsdatorn Raspberry Pi, där instegspriset 35 USD och kretskortets storlek är identiska originalet från 2012. I den senaste versionen tar dock primärminnet ett rejält kliv upp till maximalt 4 GB, samtidigt som Gigabit Ethernet med full bandbredd och två USB 3.0-anslutningar adderas.

Den största uppgraderingen gäller processorn, som nu utgörs av fyra ARM Cortex-A72-kärnor rullandes i 1,5 GHz, vilket ska ge tre gånger högre prestanda i jämförelse med föregående modell. Med den ökade prestandan kommer också högre värmeutveckling, vilket kan påverka prestandan och nyligen mildrades värmeutvecklingen något med en firmware-uppdatering.

Passiva kylflänsar har länge varit en populär metod för användare som vill hålla temperaturerna i schack för Raspberry Pi-datorer, men nu presenteras en kylare som tar det hela ett steg längre. Konkret handlar det om en liten tornkylare med namnet Ice Tower, som kan användas för färska Raspberry Pi 4 Model B samt äldre Raspberry Pi 3 Model B och B+.

Ice Tower 1.jpg
Ice Tower 2.jpg

Ice Tower är 58 mm hög och kylflänsen av aluminium har kontakt med processorn genom ett ensamt värmeledningsrör av koppar. Luftflödet sköts av en 40 mm-fläkt av 5 V-typ, vilket möjliggör strömförsörjning direkt genom GPIO-pinnarna på valfri Raspberry Pi. Med kylaren följer värmekuddar, distanser och övrig monteringsutrustning, som tillåter att kretskortets fyra hål används för monteringen.

Kylaren är designad av kinesiska 52Pi och tillhandahålls genom Seeed Studios webbutik till ett pris om 20 USD exklusive frakt. I produktbeskrivningen står att läsa att Ice Tower tillåter överklockning av Raspberry Pi 4 Model B, samtidigt som temperaturerna sjunker från 80 till 40° Celsius.

Hur håller du din Raspberry Pi sval? Dela med dig av dina lösningar i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!

Tack för tipset Bugge999!