Samsung certifierar verktyg för 5 nanometer

Efter 7 nanometer blir nästa stor teknikkliv 5 nanometer och Samsung är på god väg. Nu meddelas att verktygen för den nya tillverkningstekniken är certifierade och redo.

För dagens kretstillverkning är det få företag som själva tillverkar kretsar. Istället förlitar sig de flesta företag på kontraktstillverkare, där TSMC och Samsung i dagsläget tillhör de största. Företag som tillverkar hos dessa måste först utforma och testa designer i flödesverktyg, för att få fram kretsar som är kompatibla med en specifika tillverkningsteknik.

Samsung har redan tillverkningsnoden 7 nanometer tillgänglig och arbetar för närvarande på nästa teknikkliv 5 nanometer. Nu meddelar Samsung att tidiga versioner av flödesverktyg från företagen Cadence och Synopsys är certifierade för den kommande tillverkningstekniken.

Sasmung_5nmEUV_verktyg.jpg
Sasmung_5nmEUV_verktyg2.jpg

Verktygen från de båda företagen certifierades genom att processorkärnor baserade på ARM Cortex-A53 och Cortex-A57 kunde designas framgångsrikt för 5-nanometersteknik. Det innebär att företag som vill designa kretsar för Samsungs 5 nanometer nu kan göra detta och tillförlitligt få de fördelar som tekniken utlovar.

Enligt Samsung ska tillverkningstekniken erbjuda 25 procent fler transistorer på en given kretsyta jämfört med deras 7 nanometer med EUV-teknik. Företag som utvecklar kretsar kan välja att reducera energikonsumtionen med 20 procent eller att öka prestanda med 10 procent över motsvarande design på 7 nanometer.

Extreme Ultraviolet Litography (EUV) är en förbättrad litografisk teknik där kortare våglängd för lasern används för att etsa in det mönster i kiselplattor som utgör kretsens funktioner. EUV gör processen med kretstillverkning billigare och mer tillförlitlig. Samsung har gått ut med att kretsar tillverkade på företagets EUV-process är upp till 50 procent mer energieffektiva jämfört med befintliga noder utan tekniken.

Den nya 5-nanometerstekniken använder EUV för tillverkning på fler lager än Samsungs 7 nanometer, vilket sannolikt innebär att tillverkningen kommer ske i företagets nya fabrik i Hwaseong, Sydkorea. Fabriken väntas färdigställas år 2019 med full volymproduktion under år 2020.

Källa: Cadence, Synopsys

Läs mer om Samsungs tillverkningsprocesser:

Erbjudande: Kaffemugg och Hardware Dreams

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Hardware Dreams.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!