Spelutgivare föredrar piratkopiering framför spelbutiken G2A

Butiker som säljer vidare spelnycklar ska enligt flertalet utvecklare representera ett betydligt större problem än piratkopiering, där återförsäljaren G2A omnämns som ett skräckexempel.

I takt med att försäljning av datorspel i digitala butiker har blivit allt vanligare de senaste åren har en marknad för återförsäljning av de digitala nycklarna växt fram. Dessa digitala återförsäljare köper in digitala kopior, så kallade "nycklar", som sedan säljs vidare i den egna butiken.

G2A är en sådan återförsäljare av digitala spelnycklar. Tjänsten har vid flertalet tillfällen kritiserats för att säljarna och deras nycklar inte granskas ordentligt, något som har lett till att illegalt förvärvade nycklar varit frekvent förekommande i butikens utbud. Nu kritiseras G2A återigen, denna gång av utvecklare som menar att piratkopiering av spel har mindre skadlig effekt än återförsäljning av nycklar.

G2Afuckers.jpg

G2A har tidigare kritiserats av bland annat Gearbox och Tinybuild, och nu får de sällskap av spelutvecklaren Mike Rose som i ett Twitter-inlägg lyfter fram invändningar mot G2A:s annonseringar på Google. En Google-sökning på hans egna titlar presenterar resultat i G2A-butiken före utvecklarens egna länkar. Då inga intäkter når utvecklaren vid återförsäljning av nycklar föredrar Mike Rose att kunder piratkopierar spelen istället för att använda G2A-butiken.

Andra utvecklare stämde snabbt in i kören av kritik mot G2A. Studion Ragesquid uppmanar kunderna att hellre ladda ner spelen via torrent-nätverk än att köpa nycklar via G2A, och utvecklaren Rami Ismail går in i djupare detalj om varför återförsäljning av nycklar är så destruktivt. Utöver förlorade intäkter leder det även till administrativt huvudbry, och ibland även utgifter.

Problemet beskrivs som att det blir utgivaren eller utvecklaren som måste hantera alla ärenden om återbetalning av pengar för köpta nycklar, samt kundstöd till de som köpt nycklarna. Bedragare som köpt spelnycklar med stulna kreditkort kan begära återbetalning av pengarna innan kreditkorten stoppats, och då kommer pengarna ur utgivarens eller utvecklarens egen ficka.

Under den förra stora kritikerstormen mot G2A lovade företaget att de skulle se över hur innehållet i butiken skulle kureras. Enligt Paul Kilduff-Taylor från spelutvecklaren Mode 7 har detta varit tomma ord då "inget har förändrats" gällande G2A:s affärsmetoder.

Läs mer om digitala spelbutiker:

Erbjudande: Kaffemugg och Hardware Dreams

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Hardware Dreams.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!

Tack för tipset iller!