Epic Games Store ger arga Shenmue III-kunder pengarna tillbaka

Kickstarter-projektet Shenmue III skapade kontrovers när det blev klart att spelet blir tidsexklusivt för Epic Games Store. Nu meddelar Epic Games att besvikna backare kan få pengarna tillbaka.

Shenmue är ett namn som sannolikt lockar fram nostalgiska känslor av vällust för den som ägde spelkonsolen Sega Dreamcast i början av 2000-talet. Spelet var för sin tid ett banbrytande äventyr som utspelade sig i en levande stad där spelaren kunde ägna sig åt diverse aktiviteter och minispel.

Dreamcast blev dock inte den succé Sega hoppats på, och Shenmue II blev dels en av de sista stortitlarna till spelkonsolen men också en tidig titel för den då nytillkomna konsolaktören Microsoft Xbox. Svag försäljning ledde dock till att serien lades på is, och dess entusiastiska skara följare skulle få vänta 14 år innan en uppföljare till slut presenterades.

Under E3 2015 presenterade seriens skapare Yu Suzuki att uppföljaren Shenmue III delvis skulle finansieras via Kickstarter, en kampanj som överträffade finansieringsmålet med god marginal med totala intäkter på mer än 6 miljoner USD. I maj 2018 meddelade projektet att lanseringen skjutits fram till 2019, och under årets E3-mässa blev det klart att spelet släpps den 19 november.

Datumet för lanseringen ackompanjerades också av nyheten att PC-versionen av Shenmue III blir tidsexklusiv för Epic Games Store under ett års tid. Denna nyhet mottogs inte enkom positivt av spelets finansiärer som utlovades nycklar för Steam-versionen när projektet presenterades. Efter de negativa reaktionerna från finansiärerna tvingades utvecklaren Ys Net svara på kritiken, och PC-versionens utgivare Epic Games väljer att erbjuda återbetalning av pengarna.

Kunder som inte vill använda Epic Games Store kan få pengarna tillbaka, men de kan också vänta ett år på att få en Steam-kod när den tidsbestämda exklusiviteten passerat. Spelets utvecklare Ys Net meddelar att de velat erbjuda finansiärer en Steam-nyckel vid spelets lansering men att detta dessvärre inte varit möjligt.

I samband med att Epic Games går ut med nyheten om återbetalning till missnöjda PC-finansiärer skriver företagets VD Tim Sweeney i ett uppföljande Twitter-inlägg att företaget ska koordinera med andra butiker om liknande situationer uppstår i framtiden. Om exklusiva avtal skrivs med gräsrotsfinansierade projekt som utlovat nycklar hos andra digitala butiker lovar Epic Games att nycklar hos konkurrerande butiker eller återbetalning ska vara klart när de exklusiva avtalen presenteras.

Det är inte första gången utgivaren för Shenmue III, Deep Silver, är inblandade i en kontrovers gällande Epic Games Store-exklusivitet. Tidigare i år mottog de kritik när PC-versionen av Metro Exodus blev tidsexklusivt för Epic Games Store efter att ursprungligen presenterats som en Steam-titel.

Tim Sweeney har försvarat företagets strategi med exklusiviteter med att det är det enda sättet att ändra den intäktsfördelning som är rådande bland digitala spelbutiker idag. Den största digitala spelbutiken Steam tar 30 procent av intäkterna för spelköp, något han menar eliminerar nästan alla marginaler en spelutgivare eller utvecklare har. Epic Games Store tar som referens 12 procent av intäkterna från spelförsäljning.

Shenmue III släpps till PC och Playstation 4 den 19 november 2019. Spelare som köper PC-versionen kommer då alltså kunna köpa spelet digitalt för Epic Games Store-butiken eller vänta ett år på att spelet ska göras tillgängligt i Steam-butiken.

Läs mer om digitala spelbutiker:

Erbjudande: Kaffemugg och Hardware Dreams

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Hardware Dreams.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!