Intel auktionerar ut 5G-, 4G- och 3G-patent efter havererad mobilsatsning

Efter att ha tappat Apple som kund på modemsidan kastar Intel in handduken och auktionerar nu ut sina patent kopplade till de trådlösa teknikerna 5G, 4G och 3G.

Det var inte många år sedan då Intel storsatsade på mobiltelefoner och tog fram systemkretsar (SoC) för ändamålet. Efter att den satsningen gick i stöpet fortsatte bolaget att utveckla modemkretsar, som fick viss framgång när Apple valde att bygga in dessa i sina Iphone-telefoner.

Apples val av Intel-modemkretsar fick ett abrupt slut efter att bolaget mäklade fred med Qualcomm. Direkt efter det tillkännagivandet gick Intel ut med att de lade ned sin satsning på 5G-modem och att bolaget skulle utvärdera resterande delar av den trådlösa satsningen på klientsidan. Samtidigt florerade uppgifter om att Intel sökte en köpare av verksamheten.

Nu rapporterar IAM Magazine att Intel avser auktionera ut omkring 8 500 patent kopplade till trådlös kommunikation. Själva auktionen hanteras av Nader Mousavi på Sullivan & Cromwell, där Intel i ett första steg fram till början av augusti år 2019 söker icke-bindande bud från intressenter.

Uppgifterna gör gällande att auktionen består av två samlande portföljer, där den största samlar omkring 7 700 patent. Av dessa är 6 000 relaterade till 3G, 4G och 5G och resterande 1 700 patent har att göra med hur trådlös teknik implementeras. Den andra består av 500 patent som täcker halvledarindustrin i stort.

Trots att det handlar om tusentals patent för trådlös kommunikation ska Intel behålla en stor del intellektuell egendom (IP) som har med trådlös teknik att göra. Detta har sannolikt att göra med att Intel sedan länge utvecklar och säljer nätverkskretsar, vilka används brett och är populära på PC-sidan.

Vilka potentiella köpare som finns är ännu inte känt, men enligt rapporten väntas auktionen dra till sig merparten av industrins stora aktörer som hoppas bli dominerande inom 5G-teknik. Det spekuleras också i att amerikanska regeringen kan komma att stoppa utländska aktörer – då främst kinesiska – från att delta i budgivningen.

Då Apple är i full gång med att utveckla en egen modemkrets för framtida Iphone-modeller har det ryktats om att de är en potentiell köpare.

Läs även:

Erbjudande: Kaffemugg och Hardware Dreams

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Hardware Dreams.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!