Inledning

Den 7 juli lanserar AMD sin nästa generations processorer, som introducerar den nya arkitekturen Zen 2 med tillverkningsteknik på 7 nanometer från TSMC och en ny chiplet-design. Förväntningarna bland entusiaster är skyhöga och allt pekar mot att förväntningarna inte är obefogade.

Utåt sett har Intel än så länge försökt spela ned signifikansen i AMD:s kommande Ryzen 3000-serie och de prestandatester där uppstickaren väntas få ett övertag. På Reddit publiceras nu ett internt PM från Intel, som först lades upp på bolagets interna portal kallad "Circuit News".

I meddelandet till anställda erkänns AMD som en "formidabel konkurrent", vilket Intel främst tillskriver att AMD några år tillbaka ändrade i sin strategi och lade allt krut på högpresterande komponenter för stationära datorer, datacenter och servrar. En analys som kan anses korrekt, då AMD:s strategi under många år var otydlig och spretig utåt sett.

Från Intels perspektiv är ett stort skifte för AMD övergången till TSMC och att de inte längre är låsta till Globalfoundries. Med 7 nanometer kan AMD trycka in fler kärnor med högre klockfrekvenser och energieffektivitet än idag. Intel pekar även på AMD:s nya chiplet-design som en fördel, då den gör att AMD relativt snabbt och enkelt kan skala upp antalet kärnor i sina produkter.

amd-2.jpg

Att AMD använder chiplets där processorkärnorna tillverkas på 7 nanometer och I/O-delen med minneskontroller tillverkas på 12/14 nanometer ger även fördelar i pris. Intel menar även att AMD kommer ha "signifikant" lägre priser och att det är där de kommer konkurrera, något som anses vara den stora risken för Intel.

Bortsett från stationära datorer och servrar ser Intel fortsatt att de har ett starkt grepp om bärbara datorer, i synnerhet för företag. Bland fördelarna bolaget ser är prestanda, batteritid och administration (eng. manageability), där Intel ser sig ha en fortsatt klar fördel. De pekar samtidigt på kommande processorfamiljen Ice Lake på 10 nanometer, som ska stärka övertaget i det bärbara segmentet.

När Intel istället talar om de egna produkterna pekar de ut enkeltrådad prestanda som en fördel, då det är en punkt där bolaget fortsatt väntas ha ett övertag mot AMD. Mjukvara är en annan del där Intel ser en fördel då de bidrar med mycket kod till utomstående aktörer, där de pekar på alltifrån Linux-kerneln till Adobes mjukvarusviter. Intel har i dagsläget 15 000 mjukvaruutvecklare, vilket är fler än AMD:s totala anställningsantal på strax över 10 000 personer.

Intel ger även en historisk tillbakablick där det under många år var en ständigt pågående strid om prestandatoppen. Här nämns AMD:s forna triumfer som att de var först att spränga 1 GHz-barriären, integrera en minneskontroller, 64-bitarsstöd för x86 och liknande. Enligt Intel har de vid sådana stunder mött utmaningen och "nästan alltid" tagit sig igenom den "bättre och starkare".

Intels interna PM går att läsa i helhet på nästa sida i artikeln

I meddelandets avslutning manar företaget till kraftsamling och citerar bolagets nya VD, Bob Swan, om att Intel är "ostoppbara" när alla 107 000 anställda arbetar tillsammans och arbetar som "One Intel".

Intel-anställda stämmer in i kören om AMD

Techpowerup publiceras flera av kommentarerna på Intels interna plattform, där anställda håller med i analysen och riktar skarp kritik mot ledningen. Däribland skriver en "John" att AMD fram till nu konkurrerat med antal kärnor/trådar och att det är "precis vad våra kunder bett om" och att "det finns ingen ursäkt till varför vi inte gjorde samma sak, och nu är det vi som är på efterkälken."

John fortsätter med att det Intel nu får erfara är konsekvenserna av de senaste 5–8 årens beslut och prioriteringar från ledningen. En annan person, "Ben", skriver om de säkerhetsproblem som uppdagats och att Intel blivit ett "stående skämt" bland entusiaster till följd av hanteringen och prestandaförlusterna.

"Nizar" konstaterar att Intel haft en fördel i spel mot AMD, som istället haft en klar ledning i flertrådad prestanda (vid samma prispunkt /reds. anm.), och att trenden på forum är att allt fler köper och rekommenderar AMD-processorer. Han menar också att om AMD:s påståenden kring prestanda stämmer vore det dåligt för Intel som då skulle ha färre konkreta fördelar att peka på.

Som svar på Nizars inlägg skriver "Andre" att han instämmer och att Intel har blivit en meme bland Reddit-användare. Han utvecklar också med att oavsett vad någon hos Intel tycker om dessa användare så är det bolagets kunder, som inte längre är beredda att betala "vår premie" för processorer. Han avslutar med att det ska bli "intressant" att se om detta påverkar Intels egen prissättning framöver.

Källa: Reddit