Canonical backar – möjliggör för fortsatt kompatibilitet med Steam

Efter kritik går Canonical ut med att Ubuntu 19.10 och framåt får utvalda 32-bitarspaket, vilket innebär att kompatibilitet med äldre mjukvara och spel blir möjlig.

I och med kommande versioner av populära Linux-distributionen Ubuntu slopas 32-bitarsstöd. Det här medför att en del applikationer blir inkompatibla och försvårar inte minst för andra mjukvaruutvecklare fortsätta ge officiellt stöd för operativsystemet.

Valve drar tillbaka Steam-stöd för framtida versioner av Linux Ubuntu

Trots att beslutet fattats efter diskussioner med användare tog det en oväntad vändning när Valve uttalade sig i frågan. Som en följd av de slopade stödet planerade speljätten sluta ge officiellt stöd för Ubuntu, vilket skapade ramaskri bland användare som spelar på operativsystemet.

Nu backar Canonical och går kritikerna till mötes. I ett blogginlägg framgår att företaget ska fortsätta bygga utvalda 32-bitarspaket för Ubuntu 19.10 och 20.04 LTS för att stödja äldre mjukvara. Detta kommer till direkt följd av feedback från gamers, Ubuntu Studio och Wine-communityt.

I inlägget förklarar Canonical det ursprungliga beslutet med att diskussionerna om 32-bitarsstöd pågått sedan år 2014, och att det är sådana samtal med användare som lägger grund för liknande beslut. Inför beslutet ska de orosmoln som vädrats de senaste dagarna inte heller ha kommit till ytan.

Företaget betonar även säkerhetsaspekten i att ha många gamla 32-bitarspaket som knappt används, då risken för att allvarliga buggar inte upptäcks ökar. Som exempel nämns välkända Spectre och Meltdown, där många av lösningarna inte finns tillgängliga för 32-bitarssystem.

Vilka 32-bitarspaket som ska ingå i Ubuntu 19.10 och 20.04 LTS ska bestämmas i samråd med communityt runt Ubuntu.

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!