Facebooks kryptoplånbok Calibra lanseras 2020 med stöd från kontokortsföretag

Facebooks digitala plånbok Calibra lanseras nästa år och baseras på den digitala valutan Libra. Plånboken får stöd från bland andra VISA, Mastercard och Paypal.

Tidigare rapporter om att Facebook planerar att lansera en digital valuta visar sig stämma då företaget offentliggör den digitala plånboken Calibra. Plånboken bygger på den öppna kryptobaserade valutan Libra som skapats av Facebook men som hanteras av en öppen oberoende stiftelse.

FB_Calibra.jpg

Calibra blir ett dotterbolag till Facebook och ska ägna sig åt att tillhandahålla finansiella tjänster till individer och företag som vill använda den digitala valutan Libra. Facebook förklarar att de med Calibra vill lösa ett internationellt problem gällande åtkomst till grundläggande finansiella tjänster, då hälften av världens vuxna saknar åtkomst till ett bankkonto, en andel som är än mindre för kvinnor.

Pressmeddelandet beskriver vidare att detta även drabbar små och medelstora företag som saknar finansiellt stöd i form av kredit. Libra och Calibra ska åtgärda detta genom att låta användare skicka och ta emot kryptovaluta genom telefonen. Transaktionerna ska kunna genomföras i Facebooks egna applikationer som Messenger och Whatsapp, men även en fristående sådan kallad Calibra.

Användare ska kunna ladda sin Calibra-plånbok genom ett flertal partnerföretag under registreringsprocessen. I skrivande stund är bankkortsföretagen VISA och Mastercard samt betalningstjänsten Paypal med på listan över officiella partner. Användare ska även kunna konvertera lokal valuta i växlingskontor till Libra-valuta, och med detta ladda sina Calibra-plånböcker.

Facebook meddelar också att de inte ensamt styr utvecklingen av valutan utan detta görs istället av The Libra Association, en oberoende organisation baserad i Genéve i Schweiz. Facebook ska endast vara en av flera organisationer som får inflytande i utvecklingen av Libra-valutan.

Organisationen ska inte dela data med Facebook förutom i begränsade fall där företaget enligt lag måste dela med sig av sådan information. Användares personliga information, inklusive kontoinformation, ska enligt Facebook inte kunna användas för riktad reklam i något av företagets tjänster.

Företaget säger sig ha starka säkerhetsmekanismer på plats som matchar de system för verifiering och motarbetande av bedrägeri som används av de stora bankerna. Det ska också finnas automatiserade system som övervakar och motverkar misstänksam aktivitet på Calibra-användares konton. Om någon blir utsatt för bedrägeri ska tjänsten återbetala det stulna värdet.

I en intervju med Engadget säger David Marcus, chef för Calibra, att en tjänst som hanterar valutor och människors pengar inte får styras av ett enskilt företag, och att vare sig Facebook eller andra företag ensamt får kontrollera tjänsten.

"If you want to build a protocol for money and value on the Internet, you can't have that be controlled by one company. So Facebook can't control it. No other company should control it. It should really be built and governed like a public good."

The Libra Association innehåller för närvarande 28 medlemmar, men enligt Facebook väntas över 100 medlemmar finnas med i uppställningen när Calibra lanseras under 2020.

Läs mer om digitala valutor:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!