Opera introducerar spelfokuserade webbläsaren Opera GX

Den spelfokuserade webbläsaren Opera GX ska integreras med ljussättning från Razer och får inbyggda funktioner för bland annat VPN och annonsblockering.

De stora giganterna på marknaden för webbläsare är i dagsläget Google Chrome och Mozilla Firefox. Det finns också ett antal webbläsare baserade på Chromium, det öppna källkodsprojekt som Google Chrome bygger på i grunden, där Microsofts Edge-webbläsare är senast i raden att bygga på projektet.

Opera är ett sådant företag som för några år sedan växlade om från en egen webbläsarmotor till Chromium-motorn, och nu introducerar företaget en variant av sin webbläsare skräddarsydd för datorspelande användare. Opera GX introducerar en rad olika funktioner som inte finns i företagets tidigare webbläsare.

OperaGX4.jpg
OperaGX3.jpg
OperaGX1.jpg

En sådan funktion är att användaren kan begränsa hur mycket primärminne och processorkraft som webbläsaren ska få konsumera. Användaren kan sätta gränsvärde för vad webbläsaren ska sikta på att hålla sig inom, och det är även möjligt att sätta hårda gränser som webbläsaren inte kommer överskrida. Tanken är att användare som spelar spel inte ska tappa resurser som krävs i spel.

Att Opera GX fokuserar på spelande märks också av i integrationen med videotjänsten Twitch. Tjänsten integreras i en panel där användaren kan se sina kanaler, vilka användare som är online för tillfället och få notiser när nya sändningar är tillgängliga. Spelfokus märks också av i GX Corner, en sida där nyheter om spelvärlden presenteras och kan kategoriseras efter spelplattformar.

Användaren kan också välja att logga in på meddelandetjänster som Facebook Messenger, Vkontakte, Whatsapp och Telegram som integreras i sidopanelen. Videouppspelning på Youtube eller Twitch kan flyttas ut till ett fristående svävande fönster, och detta ska även kunna placeras ovanför spelet. Tanken är att det ska användas för att exempelvis titta på spelinstruktioner samtidigt som instruktionerna testas i praktiken.

OperaGX-VPN.jpg

Vidare funktioner som lagts till är en inbyggd annonsblockerare (eng. ad-blocker) som utöver blockering av annonser även visar statistik över hur många annonser som blockerats. Opera GX har även inbyggt stöd för virtuella privata nätverk (VPN) som låter användaren surfa över säkrade uppkopplingar. Opera hävdar även att VPN-funktionen inte registrerar användardata, så kallade no-log-anslutningar.

Utöver dessa funktioner kan användaren även anpassa utseendet i Opera GX. Anpassningar innefattar bland annat färgen på menyelement, bakgrundsbild för nya flikar och typ av animation för gränssnittet. Opera GX kan också integreras med mjukvaran Razer Chroma så att Razer-tillbehörens RGB-belysning synkroniseras med webbläsarens aktiviteter.

Opera GX finns tillgänglig för nedladdning nu. Utöver egna tillägg stöder den även tillägg för släktingen Google Chrome.

Läs mer om webbläsare:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!