Microsoft smyger in stöd för variabel bildsynkronisering i Windows 10

Nyligen lanserade Windows 10 1903 innehåller stöd för variabel bilduppdatering (VRR) för DirectX 11-titlar i fullskärmsläge – även för spel som inte stöder tekniken officiellt.

Synkronisering av takten för bilder som renderas ut från grafikkortet och visas på skärmen är en modern lösning för att uppnå jämnt bildflyt. Nvidia var tidigt ute med tekniken företagets egna lösning G-sync, och AMD följde sedan upp med att släppa Freesync som utgör grunden till VESA Displayport Adaptive-Sync.

Användare vars datorer är utrustade med både skärm och grafikkort med stöd för antingen Nvidia G-sync eller Adaptive-Sync kan alltså dra nytta av bildsynkroniseringen, men vissa spel utvecklade för det äldre DirectX 11-gränssnittet stöder inte alltid tekniken.

VRR_Toggle-1.png

Nu meddelar Microsoft i ett inlägg i företagets utvecklarblogg att senaste versionen av Windows 10 innehåller stöd för variabel bilduppdatering (variable rate refresh, VRR) på operativsystemsnivå. Reglaget för aktivering av VRR i Windows 10 1903 finns i grafiksektionen, och kommer endast visas om du har en skärm med stöd för G-sync eller Adaptive-Sync och ett grafikkort med stöd för funktionen.

I inlägget påpekar utvecklarna att funktionen inte ersätter inställningarna för Nvidia G-sync eller Adaptive-Sync, utan agerar snarare som komplement till dessa. Med funktionen aktiverad kan även DirectX 11-titlar som saknar stöd för tekniken nyttja variabel bilduppdatering i fullskärmsläge.

Funktionen är som standard avstängd, men användare med nödvändig hårdvara gällande skärm och grafikkort kan aktivera funktionen och utvärdera hur den fungerar med speltitlar som saknar stöd för variabel bilduppdatering.

Läs mer om Variable Rate Refresh (VRR):

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!