Apple fokuserar på mörkt läge och personlig integritet i IOS 13

Ytterligare optimerad systemprestanda, mörkt läge och fokus på personlig integritet står i fokus i nästa version av Apples mobila operativsystem.

I och med att fjolårets IOS 12 till stor del fokuserade på att förbättra prestanda och åtgärda brister i föregående version var förväntan att IOS 13 skulle fokusera på en bred flora av nya funktioner. Nytt bjuds det också på, men Apple fokuserar även denna gång på att förbättra prestanda under huven.

Det första området som blivit snabbare är upplåsning av enheterna med Face ID, som ska ske 30 procent snabbare. Systemet för paketering av appar har också optimerats, vilket leder till att apparna tar upp 50 procent mindre utrymme. Detta gäller även uppdateringar, som i IOS 13 ska vara 60 procent mindre. Appar ska också startas dubbelt så snabbt som tidigare.

IOS13-3.jpg

Som väntat får IOS 13 ett mörkt läge. Apple hävdar att innehållet i systemets egna appar har justerats för att visa upp innehåll på ett sätt som passar det mörka färgtemat, vilket exempelvis påverkar hur innehållet i konversationer i Meddelande-appen visas. Ytterligare nyheter är att det nu går att svepa på tangentbordet för att skriva ord, en funktion som länge funnits på Android-plattformen.

IOS13-4.jpg
IOS13-5.jpg
IOS13-6.jpg
IOS13-8.jpg

IOS 13 fortsätter också Apples fokus på personlig integritet, något som ligger till grund för inloggningssystemet Sign in with Apple. Detta system ska erbjuda användaren ett snabbt och enkelt inloggningssystem som kan användas som identitet på webbsidor, med en Sign in with Apple-knapp i samma stil som Google och Facebook erbjuder.

IOS13-14.jpg
IOS13-13.jpg
IOS13-12.jpg
IOS13-15.jpg
IOS13-11.jpg

Apple pikar just Googles och Facebooks lösningar då dessa delar en stor mängd information om användaren. Sign in with Apple reducerar informationen till namn och e-postadress, och användaren kan välja att inte låta sajten se e-postadressen. För sajter som kräver e-post kan Apples system generera en slumpad e-postadress som sedan kan raderas om den får för många oönskade mail.

Stärkt säkerhet gäller även Wifi- och Bluetooth-anslutningar, som i IOS 13 endast delar ut platsinformation till appar en gång som standard. Vidare nyheter inom säkerhet gäller smarta hemmet-funktioner via ramverket Homekit. Säkerhetskameror i smarta hem tenderar att skicka video till molnet där det kan beskådas av molnleverantören.

Med IOS 13 introducerar Apple systemet Homekit Secure Video. Med detta system analyseras videon lokalt i användarens hem för att sedan krypteras och sedan skickas upp till molntjänsten Icloud, där Apple säger att inte ens de själva kan se innehållet. Homekit-stöd ska komma till routrar från tredjepart, där Linksys blir först ut med produkter på marknaden.

IOS13-7.jpg
IOS13-17.jpg
IOS13-16.jpg

Ytterligare förbättringar i IOS 13 innefattar ett nytt delningscenter som mer intelligent ska förutse vilka kontakter du vill dela aktuellt innehåll med. Även appen Påminnelser ska använda intelligenta system för att tolka vad användaren skriver och automatiskt föreslå saker att koppla påminnelserna till, exempelvis händelser i kalendern.

Foton-appen har också utvecklats till att erbjuda nya sorteringar av bildbiblioteket. Dessa innefattar bland annat en ny rad flikar som låter användaren sortera bildbiblioteket efter dagar, månader och år. Beroende på vad användaren väljer delas dagar och månader-flikarna in i större händelser under aktuell period. Video förhandsvisas automatiskt i dessa vyer.

Till sist har Apple även förbättrat upplevelsen med Siri. Funktionen Announce Messages ser till att Siri läser upp ett meddelande så fort det kommer in till systemet, och användaren kan svara med rösten direkt utan att använda "Hej Siri"-kommandot. Siris uppläsning har också blivit mer naturlig tack vare systemet Neural TTS.

Läs mer om Apple WWDC: