Kina svarar på Huawei-blockad – förbereder lista över "opålitliga" företag

Den kinesiska staten förbereder en lista på utländska företag som anses opålitliga att samarbeta med, som svar på den amerikanska blockaden av telekomjätten Huawei.

När USA införde en handelsblockad mot kinesiska telekomjätten Huawei för två veckor sedan var det startskottet för en rad olika amerikanska och internationella bolag som bröt samarbetet med Huawei. Detta sågs av många som ett politiskt motiverad blockad, bland andra av Huawei som valde att inleda en juridisk process mot USA.

Kina_Handelsdepartement.jpg

Nu förbereder den kinesiska staten motdrag i form av en lista över opålitliga utländska företag. Den amerikanska dagstidningen New York Times rapporterar att Kinas handelsdepartement meddelat att de sammanställer en lista över utländska företag som anses opålitliga.

Mer specifikt handlar det om företag som anses inte följa marknadsregler, bryter mot andemeningen i kontrakt, stryper samarbete med kinesiska företag på icke-kommersiella grunder och medför allvarlig skada på kinesiska bolags rättigheter och intressen. Uttalandet innehåller ingen information om vilka företag som kan drabbas, eller hur företagen på listan skulle drabbas i praktiken. Information om detta ska dock delas "i en nära förestående framtid".

Gao Feng, en representant för Kinas handelsdepartement, meddelar vidare att listans fokus ligger på företag och entiteter som hindrar kinesiska företag från att få tillgång till resurser, och andra "diskriminerande åtgärder". Ett företag eller en entitet adderas till listan när dess aktiviteter skadar kinesiska företags rättigheter, säkerhet och internationella leveranskedjor.

Om den kinesiska regeringen väljer att göra verklighet av listan över opålitliga företag skulle det innebära att handelskonflikten trappas upp ytterligare och sannolikt blir en utdragen process. Detta skulle i så fall gå emot analytikers tolkningar av situationen, där den skadliga effekten för båda lägren anses motivera Kina och USA att sluta ett nytt handelsavtal.

Läs med om Huawei-blockaden:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!