Gigabyte gör Aorus Extreme-moderkort med styrkretsen X570 utan fläkt

Redaktionen återvänder till Gigabytes monter på Computex, då det uppdagats att deras moderkort i flaggskeppsklassen med styrkretsen X570 är det enda på marknaden som kyls utan fläkt.

I veckan var redaktionen på besök i Gigabytes monter på Computex 2019, där företaget visade upp sin nya uppställning moderkort med styrkretsen X570. Det som förmedlades från företagets representant var att samtliga modeller hade bestyckats med fläktar för att hålla temperaturerna i schack hos styrkretsen. Detta visade sig i efterhand inte stämma fullt ut, då en modell faktiskt är fläktlös.

Gigabyte-X570-Fanless-Aorus-Extreme-1.jpg
Gigabyte-X570-Fanless-Aorus-Extreme-6.jpg

Den aktuella modellen är Gigabytes flaggskepp X570 Aorus Extreme, som förutom att vara påkostad på alla sätt och vis även använder sig av en helt passiv kyllösning för styrkretsen – något moderkortet är unikt med i jämförelse med de andra 50-talet modeller som lanseras den senaste tiden.

Gigabyte-X570-Fanless-Aorus-Extreme-2.jpg
Gigabyte-X570-Fanless-Aorus-Extreme-3.jpg
Gigabyte-X570-Fanless-Aorus-Extreme-4.jpg

Istället för en liten kylfläns med tillhörande fläkt använder sig Aorus Extreme-kortet av en ordentlig kylplatta som täcker en stor del av moderkortets högra hörn. Denna är i sin tur sammankopplad via ett värmeledningsrör till en av kylflänsarna på moderkortets ovandel, som även kyler delar av strömförsörjningen.

I övrigt rör det sig om ett moderkort i det absoluta toppsegmentet. Här syns bland annat strömförsörjning med 16 faser samt tre M.2-platser med fyra banor PCI Express 4.0 vardera. Vidare bjuds det på nätverksanslutningar i form av både 10 Gbit/s Ethernet från Aquantia samt Intel-baserat trådlöst nätverk enligt Wifi 6-standarden (802.11ax).

► Läs allt från #computex-2019

Gigabyte X570 Aorus Extreme väntas lanseras i samband med introduktionen av AMD:s processorer i Ryzen 3000-serien. Prisnivån är ännu inte helt spikad, men det ryktas om prisnivåer runt 6 000 kronor inklusive moms.

Läs mer om X570-moderkort:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!