Gigabyte haussar SSD med PCI Express 4.0 och hastigheter nära 5 GB/s

Det börjar bli dags för den fjärde generationens PCI Express-gränssnitt med dubblerad bandbredd. Tillverkaren Gigabyte laddar därför upp med nya SSD-enheter och hastigheter uppemot 5 GB/s.

Länge var SATA det dominerande kontaktdonet för SSD-enheter och hårddiskar. Standarden begränsade dock ganska snart SSD-diskar då hastigheter över 600 MB/s inte gick att uppnå med senaste SATA 3 från 2009. Således började många enheter istället nyttja kommunikationsgränssnittet PCI Express som vanligen används för grafikkort och diverse instickskort.

Just nu står branschen inför ett skifte till PCI Express 4.0, vilken erbjuder 2 GB/s i bandbredd per kanal – dubbelt upp mot föregångaren. I samband med att Computex snart går av stapeln så passar Gigabyte därför på att avslöja ett fåtal detaljer om världens första SSD-enhet för PCI Express 4.0.

Huvudattraktionen blir givetvis de högre hastigheterna, där dagens enheter vanligen utnyttjar fyra kanaler PCI Express 3.0 på 1 GB/s vardera. Detta gör att enheter inte kan nå över 4 GB/s, något som nu blir ett minne blott. Istället utlovar Gigabyte läs- och skrivhastigheter som närmar sig 5 GB/s.

En brasklapp slängs dock in, då hastigheterna gäller vid "låga temperaturer". Detta kan innebära att enheten går varmt och klockar ned sig om tillräcklig kylning inte finns, med sänkt prestanda som följd. Vilken minneskontroller som används avslöjas inte, men bolaget använder idag uteslutande Phisons diton.

Detta sammanfaller väl med minneskontrollern Phison PS5016-16 som bolaget visade upp tidigare i år under CES. Minneskontrollern är specifikt byggd för att nyttja bandbredden i PCI Express 4.0, även om den vid uppvisningstillfället var långt ifrån taket på 8 GB/s med läs- och skrivhastigheter på 5 respektive 4,2 GB/s.

Årets Computex går av stapeln den 28 maj och löper fram till 1 juni. I samband med detta torde Gigabyte avslöja fler detaljer såsom minneskontroller, detaljerade specifikationer och prispunkt för SSD-enheten.

► Läs alla artiklar från #computex-2019

Läs mer om PCI Express-standarden