Zotac Geforce GTX 1650 med låg profil hittar ut på webben

Arkitekturen Turing har genom Geforce GTX 1600-serien letat sig ned till en relativt strömsnål nivå. Nu avslöjar bilder en kommande lågprofils-modell av Geforce GTX 1650, signerad Zotac.

Under sensommaren 2018 ersattes slutligen Nvidias åldrande grafikarkitektur Pascal av purfärska Turing, som lanserades genom en trio högpresterande kort i Geforce RTX 2000-serien. I samband med årets upplaga av CES-mässan gick startskottet för Turing till de lägre pris- och prestandaklasserna, och under våren har den avskalade Geforce GTX 1600-serien stegvis rullats ut.

Instegsmodellen i Turing-familjen är Geforce GTX 1650 och i likhet med övriga Geforce GTX 1600-kort har bland annat dedikerad hårdvara för ray tracing plockats bort. För Geforce GTX 1650 har även minnestypen GDDR6 fått stryka på foten, och grafikkretsen TU117 sällskapas istället av 4 GB GDDR5-minne.

Den klenare hårdvaran kommer dock med ett TDP-värde från 75 watt, vilket innebär att extern strömförsörjning och rejäl kylning kan skippas. Via tyska Computerbase publiceras nu bilder föreställande ett kompakt Geforce GTX 1650 från Zotac. Tillverkaren har tidigare släppt grafikkortet i Mini ITX-storlek, men produkten på bilderna blir den första Turing-baserade modellen i lågprofils-format.

Zotac 1650 lp.jpg
Zotac 1650 lp 2.jpg
Zotac 1650 lp 1.jpg

Kortet är därmed smalare än expansionsplatserna som återfinns i fullstora chassin, och en panel för montering i expansionsplatser av halvhöjdstyp ska ingå. Tjockleken kräver dock två platser oavsett panel. Av bilderna att döma krävs inte någon extra strömförsörjning, vilket talar för att modellen sannolikt inte bjuder på klockfrekvenser ovanför referensnivåerna, med bas- och turboläge om 1 485 respektive 1 665 MHz.

► Läs allt från #computex-2019

Detta ligger också i linje med den kompakta kylarlösningen som följer formatet, där två 40 mm-fläktar och en kylfläns av aluminium används. Bildanslutningarna är tre till antalet och utgörs av en HDMI, en DVI och en Displayport. Zotac uppges avtäcka modellen under Computex 2019, som går av stapeln den 28 maj. Om så är fallet avslöjas troligtvis uppgifter angående pris och tillgänglighet – detaljer som i skrivande stund är oklara.

Läs mer om Geforce GTX 1650: