MSI: "Moderkort med AMD:s styrkrets X570 behöver fläkt"

Efter att MSI-moderkort med styrkretsen X570 letat sig ut på webben har det dykt upp frågor om varför dessa har fläktkylning. Nu uttalar sig MSI om att den krävs för att kyla kretsen.

Lanseringen av AMD:s processorer i Ryzen 3000-serien står för dörren, och med dessa släpps moderkort med sockel AM4 och den helt nya styrkretsen X570. Denna ska vara designad av AMD och erbjuda en del nya funktioner, däribland stöd för PCI Express 4.0 som dubblerar bandbredden mot version 3.0.

De nya funktionerna ökar även strömförbrukningen på själva styrkretsen som uppges ha ett TDP på 15 watt, mer än en dubblering mot dagens X470. I nyligen läckta produktbilder på MSI:s kommande moderkort X570 Gaming Plus syns tydligt en fläkt över styrkretsens kylfläns. Enligt MSI:s marknadschef Eric Van Beurden är den semipassiva kylningen nödvändig.

MSI-X570-6.jpg

Det var under en direktsänd video kallad MSI Insider som Eric van Beurden kommenterade frågan om semipassiv kylning av X570-moderkort. Han konstaterar att fläktkylning inte är önskvärd av användare, men att det krävs då styrkretsen X570 är utrustad med många snabba komponenter som behöver kylas för att fungera korrekt.

Det har sedan tidigare framkommit att X570 blir AMD:s egen design istället för att designas av partnern Asmedia. Under livesändningen påtalade Eric Van Beurden också att kylarlösningens TDP på 15 watt är relativt lättkyld, vilket ska innebära att den semipassiva kylaren ska kunna jobba i nästintill obefintliga ljudnivåer.

MSI-kollegan Peter Arts lyfter även fram att de höga ljudnivåer som övriga kylare för processor och grafikkort innebär att den försumbara ljudnivån från moderkortet inte kommer märkas av. Det ursprungliga videoklippet togs snabbt ned av MSI, men har laddats upp igen till teknikfokuserade Youtube-kanaler.

Uppdatering 2019-06-12: Videon borttagen igen.

Moderkort baserade på X570-styrkretsen kommer lanseras i samband med processorerna i Ryzen 3000-serien, som bekräftats lanseras under årets tredje kvartal med början i juli.

Läs mer om AMD:s styrkrets X570:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!