Huawei: "Förstår att våra partner är pressade av politiskt motiverade beslut"

I ett skriftligt uttalande skriver Huawei att de förstår sina samarbetspartner som brutit med bolaget till följd av "politiskt motiverade beslut".

Dåliga nyheter duggar tätt över Huawei efter att USA infört en handelsblockad mot den kinesiska telekomjätten. Först drog Google ur pluggen och avbröt samarbetet runt Android, vilket följdes upp av att flera andra stora amerikanska teknikjättar bröt all samverkan med Huawei.

Efter att ha förlorat Android-licensen och fått sin leveranskedja slagen i spillror stod det klart att även brittiska ARM slutade arbeta med Huawei. Det senare ses som ett rejält dråpslag för Huawei, då de utan licenser på instruktionsuppsättningar och kärnor från ARM omöjligt kan utveckla nya systemkretsar i närtid.

We value our close relationships with our partners, but recognize the pressure some of them are under, as a result of politically motivated decisions. We are confident this regrettable situation can be resolved and our priority remains to continue to deliver world-class technology and products to our customers around the world.

I ett uttalande till Android Central berättar Huawei att de värdesätter sina partner och förstår det "tryck" de utsätts för, som resultat av vad bolaget väljer att kalla politiskt motiverade beslut. Samtidigt meddelar Huawei att de fortfarande tror att situationen kan få en lösning.

Handelsstoppet berör i första hand företag i USA, men påverkar i viss utsträckning även bolag i andra länder. I fallet ARM Holdings ägs det av japanska Softbank och huvudkontoret är beläget i Storbritannien. Att ARM klippt med Huawei tillskrivs att många av dess tekniker har ett ursprung i USA.

Sedan en tid tillbaka förhandlar USA och Kina om ett nytt handelsavtal, något som kommer till följd av ett handelskrig mellan partnerna. Handelsstoppet mot Huawei kom till följd av att USA:s president Donald Trump utfärdat ett nationellt nödläge inom telekommunikationsområdet, medan Huawei anser sig vara en bricka i ett pågående förhandlingsspel.

Läs mer om turerna kring Huawei: