Sapphire: "AMD lanserar Radeon Navi den 7 juli – går upp mot Geforce RTX 2070"

Under ett pressevenemang i Kina berättar en representant för Sapphire om lanseringsdatumet för AMD:s nästa generations grafikkort, men också priser och hur det blir med stöd för ray tracing.

Det blir en fullspäckad hårdvarusommar med AMD i år. Nästintill hela utbudet av produkter för stationära datorer ska bytas ut. På menyn står såväl nya processorer i Ryzen 3000-serien som nya grafikkort med arkitekturen Navi, där gemensamt är tillverkning på TSMC:s energieffektiva 7-nanometersteknik.

I samband med ett pressevenemang i Kina ska en representant för AMD:s största partnertillverkare Sapphire ha avslöjat att lanseringen av Navi äger rum den 7 juli. Nämnvärt är att datumet är detsamma som förekommit i förhandsspekulationer sedan flera månader tillbaka.

Personen i fråga ska även ha bekräftat att AMD med Navi inte tar upp kampen om prestandatronen, utan att siktet är inställt på mellanklassen. Det skulle i sådana fall vara en liknande strategi som med 2016 års lansering av arkitekturen Polaris, där toppmodellen Radeon RX 480 konkurrerade mot Nvidia Geforce GTX 1060.

Inledningsvis ska det handla om två grafikkort som går upp mot Nvidias Geforce RTX 2060 och RTX 2070, vilka har rekommenderade prislappar på 349 respektive 499 USD. Den nya duon ska lägga sig på 399 och 499 USD, motsvarande drygt 4 800 respektive 6 000 kronor inklusive moms.

Navi PCB 1.jpg

Bildkälla: Komachi via Baidu

Navi PCB 2.jpg

Bildkälla: Komachi via Baidu

Tidigare under våren publicerades bilder på kretskort för ett AMD-grafikkort där antalet platser för minneskretsar talade för en 256-bitars minnesbuss, vilket är vanligt för grafikkort i mellanklassen. Antalet lödpunkter på respektive plats, 180 stycken, bekräftade också att minnestypen som används är färska GDDR6 och inte GDDR5, vars kapslar har 170 punkter.

Stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing dröjer

Samma representant gör även gällande att grafikkorten i fråga är utan stöd för accelerering av ray tracing på hårdvarunivå. Det här är intressant då Sony redan avslöjat att nästa generations Playstation får stöd för detta och baseras på just arkitekturen Navi.

AMD CES Tech Day_Lisa Su-25.jpg

En möjlighet är att AMD tagit fram sådant stöd i arkitekturen Navi specifikt för Sonys kommande spelkonsol och att det inte hittar in i de egna grafikkorten, eller att det dröjer till bolaget släpper en högre presterande variant. Det är också möjligt att Navi blir utan hårdvaruacceleration för ray tracing, att de löser något på mjukvarunivå eller att funktionen tillkommer först med nästa arkitektur "Next-Gen", som tros ha kodnamnet Arcturus.

AMD:s grafikarkitektur efter Navi en starkare lysande stjärna – Arcturus

Sapphires representant ska dock ha dementerat att det blir en högre presterande variant av Navi, vilket i sådana fall kan betyda att inbyggd acceleration för ray tracing inte kommer förrän den efterföljande generationen. Lanseringen av nästföljande arkitektur ska äga rum under år 2020.

Innan lanseringen ska AMD delge fler detaljer om både arkitekturen Navi och de nya processorer i Ryzen 3000-serien. Detta ska ske under både Computex och spelmässan E3, den 27 maj respektive 10 juni.

Källa: Zhihu via Videocardz

Läs mer om arkitekturen Navi:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!