HP Enterprise köper superdatorföretaget Cray för 13,5 miljarder kronor

Hewlett Packard Enterprise förvärvar nu superdatorföretaget Cray Computers, som ett steg i jakten på beräkningskraft på så kallad exaskala.

De största utmaningarna för superdatorer det senaste årtiondet har varit att skala upp beräkningskraften för att möta nya behov, samtidigt som utvecklingen hämmats av begränsande faktorer som energikonsumtion, värmeutveckling och skalbarhet. Den anrika superdatortillverkaren Cray har utvecklat system sedan tidigt 70-tal, och förvärvas nu av Hewlett Packard Enterprise.

Cray Inc startades i Seattle år 1972 och var en tidig pionjär med att bygga superdatorer. Företagets tidiga system utformades med ett ikoniskt designspråk där rejäl beräkningskraft stöptes i ett system som kunde agera möbel. Efter några haltande år under tidigt 2000-tal har Cray Inc åter blivit ett av de ledande superdatorföretagen i världen, och har ett flertal system på listan över världens 500 snabbaste superdatorer.

cray-1.jpg

Den ikoniska superdatorn Cray-1 kombinerade för sin tid kraftfull beräkningskraft med möbelfunktionalitet.

Hewlett Packard Enterprise, som inte ska förväxlas med det konsumentfokuserade företaget HP, förvärvar nu Cray Inc för den nätta summan 1,4 miljarder USD, eller cirka 13,5 miljarder kronor. Målet med förvärvet är att kunna erbjuda kunder systemlösningar som kan utföra beräkningar på exaskala, vilket innebär att systemet kan utföra en triljon beräkningar i sekunden.

Det finns för närvarande inga superdatorer som kvalar in på exaskala-nivån, men Cray har beställningar på två superdatorer på exaskala-nivå. Ett system kallat Frontier, som byggs av Cray och AMD ska nå beräkningskapacitet på 1,5 exaflops, med planerad installation under 2021. Systemet ska använda sig av en kombination av serverprocessorerna i Epyc-familjen och grafikkretsar baserade på Navi-arkitekturen.

Ett annat system kallat Aurora byggs av Cray och Intel med beräkningskapacitet på 1 exaflops, även det med planerad installation under 2021. Systemet ska använda Xeon Scalable-processorer i kombination med Optane DC-minne och grafikkretsar baserade på kommande Xe-arkitekturen. Intel Xe är företagets kommande grafikarkitektur som tillverkas på 7-nanometersteknik.

Konkurrerande system från superdatortillverkare i Kina och Europa finns också inplanerade under perioden 2021 till 2023.

Läs mer om superdatorer:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!