FZ recenserar Total War: Three Kingdoms – förbättrad AI och brantare inlärningskurva

När Total War återgår till dess historiska rötter storsatsar utvecklaren på mer komplexa och intrikata system. Resultatet är ett något rörigt spel med djup mekanik och välpolerad AI.

Sedan det första Shogun: Total War från år 2000 har spelserien kommit långt. Flera olika teman har behandlats, däribland antikens Rom, medeltidens Europa och på sistone även fantasy-universumet Warhammer. Kampanjkartan har hunnit bli en tredimensionell skönhet, och samtidigt har namnet vänts bak och fram där Total War numera kommer först.

Efter år av mindre släpp och fokus på Warhammer-spelen är det nu dags för den första stora inkarnationen i den historiska serien sedan Attilla från 2015. FZ har satt tänderna i Total War: Three Kingdoms som tar vid under Han-dynastins sista dagar i Kina år 190. Slutsatsen är att spelet ger ett rörigt men överlag positivt intryck, där förnyat fokus på karaktärer omdanar hur kampanjen fungerar.

Läs hela recensionen av Total War: Three Kingdoms hos FZ

Spelet baseras på eran av de tre kungadömena, där tre fraktioner så småningom kommer slåss om den kejserliga tronen. Varje fraktion styrs i sin tur av olika karaktärer som ger diverse bonusar och påverkar spelstilen för den valda fraktionen. Karaktärerna binds sedan samman genom blodsband och allianser, men här börjar myriaden av attribut, relationer och menyer förvirra.

total war menu.jfif
total war reform treee.jfif

Spelaren får nämligen mängder av notiser om koalitioner, krig och giftermål. Dör en ledare byter fraktionen namn, vilket gör det svårt att hålla reda på vad som är vad. Recensenten glömde till och med bort vad dennes egna fraktion hette. Något som försvårar det hela är också att eran och krigsskådeplatsen är mindre känd för många utanför Östasien.

Tack vare denna komplexitet har dock utvecklarna kunnat fördjupa diplomatin, vilket tidigare varit ett svagt kort i serien. När karaktärsrelationer, fraktioner och politiska intriger binds samman skapar det potential för ett intrikat och djupgående diplomatiskt spel. Recensenten slänger dock in en brasklapp om systemet, då det inte hunnit testas tillräckligt genomgående under den korta recensionstiden.

Total war three kingdoms 1.jpg

De nya systemen kommer dock inte ensamma, utan det återfinns mängder med välgjorda guider och förklaringar i spelet som ska underlätta inlärningen. Grundreceptet är även det intakt, med en vacker turbaserad kampanjkarta och storslagna strider i realtid. Sistnämnda delen beskrivs som den starkaste hittills, med en AI som har ett motdrag för spelarens alla drag.

Att springa runt fienden och förstöra artilleriet, eller flankera runt stridslinjerna och se dem braka samman håller inte längre. AI:n skyddar sin general, håller koll på artilleriet och flankerar flitigt spelaren om möjligheten finns. Ljudbilden beskrivs som fenomenal, och när tusentals soldater lyser upp mörkret med sina lyktor eller morgonsolen träffar körsbärsträden blir upplevelsen närmast drömsk.

total war 4.jpg
total war 3.jpg
total war battle.jfif
total war charge.jfif

Belägringsstriderna får dock mer ris än ros, där enheterna har svårt att röra sig fram mellan husen. Detta trots en något platt och kantig layout, med gott om stora öppna ytor. Nämnvärt är också att spelet erbjuder ett "Records"-läge och ett "Romance"-läge, där förstnämnda är mer historiskt korrekt medan det andra ger karaktärer omänskliga förmågor och ändrar spelets balans.

Sammanfattningsvis belönas spelet med betyget 3 av 5, där mycket hänger på hur spelare tar sig an karaktärssystemen och diplomatin. De storslagna striderna och AI:n förgyller upplevelsen, medan komplexiteten ibland påminner om spel i Grand Strategy-genren.

För skrivbordsgeneraler som kommer förbi inlärningskurvan och uppskattar eran finns det dock troligen mycket att hämta i Total War: Three Kingdoms. Lansering sker den 23 maj till PC/Windows.

Blir du sugen på ett Total War med mer djupgående diplomati och politiska intriger, eller föredrar du mer renodlad action? Diskutera i kommentarsfältet!

Läs mer om Total War-serien:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!