ESD eller elektrostatiska urladdningar, det vill säga statisk elektricitet, är ett ständigt närvarande problem för all slags mikroelektronik. En pytteliten "stöt" kan orsaka förödande skador på dyrbara datorkomponenter. Ofta är skadorna dessutom latenta, vilket innebär att felen uppstår först efter en tids användning.

Trots att riskerna med ESD är välkända fortsätter felaktiga råd att spridas på nätet. I en högt rankad artikel från chassi- och nätaggregatstillverkaren NZXT uppmanas datorbyggare att ansluta sig själva till eluttagets skyddsjord, vilket i sig inte ger något skydd mot urladdningar och dessutom kan vara farligt om ledningen av någon orsak skulle bli strömförande.

Elektrostatiska urladdningar uppkommer nämligen av att föremål som kommer i kontakt med varandra har olika "laddning", vad som kallas för potentialskillnad. Att ansluta till skyddsjord i elnätet har i detta avseende ingen betydelse och kan ge upphov till andra problem. Det samma gäller exempelvis vattenledningar, element och diskbänkar.

Teknikjournalisten Jörgen Städje, som skrivit om ESD-problematiken på SweClockers och själv arbetat med ESD-skydd på bland annat Riksdagstryckeriet, förklarar:

Kodordet är potentialutjämning. Det spelar ingen roll vilken potential du, datorn, verktygen, kretskorten och kaffemuggen har, bara den är samma. Om allt har samma potential blir strömmen som kan flyta mellan dem noll.

Samma felaktiga rekommendation sprids även i en artikel och video från den populära Youtube-kanalen Gamers Nexus, som tar det hela ett steg längre och även beskriver hur det går till att göra en egen "jordsladd" genom att klippa av ledarna i en vanlig apparatkabel och ansluta den till sig själv och eluttaget.

grounding-cable-plug-cut.jpg

Bildkälla: Gamers Nexus

Både NZXT och Gamers Nexus missar samtidigt att ESD-skyddet, för att vara helt i sin ordning, behöver ha tillräckligt hög resistans. Riktiga antistat-armband och antistat-mattor bygger på att de två kontaktpunkterna i vardera ände är elektriskt ansluta med väldigt hög resistans.

Det ger långsam potentialutjämning mellan datorbyggaren och de känsliga komponenterna, vilket också är själva grundförutsättningen för att eventuella urladdningar inte ska bli till mikroskopiska blixtnedslag som kan orsaka skador på kretsar och annan elektronik.

ingress.jpg

Lathund: Så undviker du ESD-skador

  • Dra ur alla sladdar innan du öppnar datorlådan, så att du inte får antenner

  • Arbeta på ett ledande underlag, såsom en antistatmatta, och se till att själv vara ansluten till det med ett antistatarmband

  • Anslut till chassit genom att exempelvis fästa en krokodilklämma i metallen

  • Håll hög luftfuktighet i lokalen, allra helst över 60 % RH

  • Klä dig helst i bomullsmaterial som inte laddas upp

  • Förvara alla elektronikkomponenter i ledande antistatpåsar

  • Tänk på att all elektronik är känslig för ESD

Mer läsning: ESD ingen myt i datorvärlden