AMD fortsätter öka i marknadsandelar – kan tappa inom bärbara datorer framöver

AMD röner stora framgångar och ökar rejält på processormarknaden. Att Intel är på väg att lösa sin länge pågående kapacitetsbrist kan dock få AMD att backa inom bärbara datorer.

Intels problem med att gå över till 10 nanometer har lett till att fabriker med den äldre tekniken 14 nanometer är knökfulla. Det här har lett till kapacitetsbrist från Intels sida, vilket gjort att allt fler datortillverkare vänt sig till AMD för att fylla sina behov av processorer.

Marknadsandelar för x86-processorer första kvartalet 2019

Q1 2019

Q4 2018

Q1 2018

Historisk jämförelse

Övergripande x86*

13,3%

12,3%

8,6%

Högsta sedan Q1 2014

Stationära datorer

17,1%

15,8%

12,2%

Högsta sedan Q3 2014

Bärbara datorer

13,1%

12,1%

8,0%

Högsta sedan Q3 2013

Servrar och datacenter*

2,9%

3,2%

1,0%

* Inkluderar inte semi-custom, inbyggda system och Internet of Things (IoT)

Nu släpper analysfirman Mercury Research en rapport för marknadsandelarna på x86-processorer under årets första kvartal. Där framgår att AMD fortsatt ökar på bekostnad av Intel och att de nu har 13,3 procentenheter av marknaden, medan Intel dominerar med sina 86,7 procentenheter.

Nedbrutet i olika kategorier framgår att AMD numera har en marknadsandel på 17,1 procentenheter. Detta är en ökning med drygt 8 procent mot fjärde kvartalet 2018 och hela 40 procent jämfört med samma period föregående år.

ThinkPad_AMD_header.png

Lenovo Thinkpad X395, T495s och T495 är tre av AMD:s största designvinster inom bärbara datorer hittills.

Till nyheten om Lenovo Thinkpad X395, T495s och T495

AMD fortsätter att ligga längre efter Intel på den bärbara sidan, men det är också här bolaget ökat mest på konsumentsidan. Andelen är 13,1 procentenheter, en ökning med 8 procent mot fjärde kvartalet förra året. Första kvartalet 2018 hade AMD en andel på endast 8 procent, vilket innebär en ökning på massiva 64 procent.

På servermarknaden har AMD gått från praktiskt taget ingenting till att de nu innehar ett fåtal procentenheter. Jämfört mot första kvartalet 2018 handlar det om en enorm ökning på 190 procent, vilket dock endast ger 2,9 procentenheter för årets första kvartal. Detta är också en smärre nedgång från 3,2 procentenheter för fjärde kvartalet 2018.

Nämnvärt är att servermarknaden är mer trögrörlig och aktörer här är generellt sett mer konservativa när det kommer till nya plattformar. Det är först nu AMD börjat få momentum, något de hoppas kunna förstärka med lanseringen av Epyc "Rome" som tar klivet upp till 64 kärnor och 128 trådar.

Den snabba uppgången kan vara kortlivad

AMD:s snabba ökning på marknaden är anmärkningsvärd och kan dels tillskrivas dess Ryzen-processorer, som innebär ett rejält kliv upp mot föregående FX- och A-serier. En stor del av framgångarna tros dock vara Intels kapacitetsbrist och det råder oklarheter hur stor del av kakan AMD får behålla när Intel får upp volymerna senare under året.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att Intel meddelar tillverkare om att de börjar leverera fler processorer för bärbara datorer i instegssegmentet till juni. Detta efter att bolaget under en längre tid prioriterat produktionen av modeller i högre prisklasser, med bättre marginaler.

Det är just i de lägre prisklasserna som AMD rönt stora framgångar inom bärbara datorer. Enligt rapporten väntas stora aktörer som Dell, HP och Lenovo öka sina orderingångar till Intel när de skalat upp sin produktion, på bekostnad av just AMD.

Med blicken riktad bort från bärbara datorer ser det ljusare ut för AMD, som under sommaren lanserar Ryzen 3000-serien med arkitekturen Zen 2 på 7 nanometer. Förutom högre prestanda per kärna väntas denna erbjuda fler än åtta kärnor och sätta press på Intel, som i nuläget inte har en uttalad plan för att kontra detta.

Läs mer om Intels kapacitetsproblem: