AMD och Cray bygger Frontier – superdator på 1,5 exaflops

AMD och superdatortillverkaren Cray ska tillsammans bygga ett system för AI-beräkningar på exaflops-nivå, något som väntas göra den snabbast i världen och det med god marginal.

I superdatorernas värld har så prestanda på så kallad exaskala varit något av en helig graal de senaste åren. Detta avser ett system som kan utföra smått ogreppbara en triljon beräkningar per sekund. Superdatortillverkaren Cray och AMD avtäcker nu systemet Frontier som överstiger målet med total prestanda på hela 1,5 exaflops.

Det kommande systemet ska byggas av AMD och Cray för att installeras hos forskningsinstitutionen Oak Ridge National Laboratory, med en planerad debut under 2021. Systemet ska utföra beräkningar relaterade till artificiell intelligens, och med planerad beräkningskapacitet på 1,5 exaflops blir systemet lika snabbt som 160 av världens snabbaste superdatorer kombinerade.

En exaflops motsvarar en triljon beräkningar per sekund, vilket skulle ta motsvarande sex år att utföra om varje människa på jorden utförde en beräkning per sekund. Systemet kommer vara det dyraste hittills med en kontraktskostnad på 600 miljoner USD, eller nästan 5,8 miljarder kronor.

infinity-fabric-infographic.jpg
radeon-instinct-graphic.jpg

Denna kostnad kommer utgöras av Epyc-processorer och Radeon Instinct-grafikkort med HBM-minne, vilka knyts samman av Crays superdatorsystem Shasta och systemlänkar av typen Slingshot. Systemet kommer vara lika stort som två basketplaner, använda 145 kilometer kablage och ha tillräcklig nätverksbandbredd för att ladda ned 100 000 HD-filmer på en sekund.

Forskare vid Oak Ridge National Laboratory ska kunna använda Frontier-systemet för att bland annat upptäcka förändringar i klimatet, som att exempelvis förutspå vilken väg en tornado kommer ta eller beräkna nya former av mediciner med hjälp av AI-beräkningar. Oak Ridge National Laboratory huserar det rådande snabbaste superdatorsystemet Summit på 200 petaflops, eller 0,2 exaflops.

Cray har sedan tidigare planerat ett superdatorsystem på exaskala tillsammans med Intel. Systemet heter Aurora och ska installeras vid Argonne National Laboratory. Aurora blir en kombination av Xeon Scalable-processorer, Optane DC-minnen, systemarkitekturen X och mjukvarugränssnittet ONE API.

I dagsläget lyfts både Frontier och Aurora fram som de första exaskala-systemen, men detta är inte garanterat då kinesiska National Supercomputing Center planerar att sjösätta ett superdatorsystem på exaskala under slutet av 2020 eller första halvan av 2021. Japan har också ett sådant system planerat för 2021 och Europa väntas ansluta till exaskala-klubben under 2022 eller 2023.

Läs mer i relaterade artiklar:

Tack för tipset anton studs!