Microsoft Patiens blir invalt i datorspelens Hall of Fame

Microsofts digitala version av kortspelet patiens lyfts upp till World Video Game Hall of Fame, och ansluter sig därmed till legendarer som The Legend of Zelda, Pokémon, Tetris och Doom.

Den som använde tidiga versioner av Microsofts operativsystem Windows har säkerligen kommit i kontakt med spelet Microsoft Solitaire, på svenska kallat Patiens. Den som inte själv varit frälst av spelet har säkerligen haft föräldrar som spenderat kopiösa mängder tid framför det digitala kortspelet. Nu cementeras dess storhet då Microsoft Patiens blir invalt i datorspelens Hall of Fame.

Microsoft Patiens skeppades som en del av Windows 3.0 så långt tillbaka som år 1990. Att spelet nu väljs in i World Video Game Hall of Fame baseras delvis på att spelet hållit sig populärt under lång tid, och dels att det är en ikonisk titel inom datorspelens värld. Titlar som tidigare blivit invalda innefattar bland annat Doom, Tetris, World of Warcraft och Halo: Combat Evolved.

windows-solitaire-30.jpg

World Video Game Hall of Fame är en relativt ny företeelse. Institutionen skapades så nyligen som 2015 och sköts av en akademisk organisation vid namn The Strong. Dess fysiska hem befinner sig i The National Museum of Play i Rochester, New York, och varje år väljs en handfull nya titlar in i datorspelens finrum.

När Microsoft Patiens först introducerades i Windows 3.0 var underhållning inte dess enda syfte. Genom att använda bekanta koncept från verkligheten som kortspel introducerades användaren till interaktionsmetoder som dra och släpp, ett nytt koncept vid den här tidpunkten. Spelet inkluderades i alla versioner av operativsystemet fram till Windows 8.1 där det togs bort ut basinstallationen.

Efter påtryckningar från patiens-entusiaster valde Microsoft sedan att återigen inkludera spelet i Windows 10. I pressmeddelandet menar representanter för The Strong att Microsoft Patiens banade vägen för att datorspel kunde tilltala en bredare grupp människor utöver datorspelsentusiasterna.

Microsoft Solitaire demonstrated that there existed a vast market for games that appeal to people of all types, paving the way for the growth of the casual game market

Paul Jensen, studioansvarig för Microsoft Casual Games, svarar i ett blogginlägg att företaget är ödmjukt hedrade av att kunnat jobba på ett spel som tilltalat en så bred målgrupp, blivit lokaliserat till 65 språk och spelat på över 200 marknader.

Vilket spel tycker du borde bli invalt i World Video Game Hall of Fame härnäst? Tyck till i kommentarerna!

Läs mer om Microsoft: